Rumunija: Bivši premijer Viktor Ponta oslobođen optužbi

Izvor: B92, 10.Maj.2018, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunija: Bivši premijer Viktor Ponta oslobođen optužbi

Bukurešt -- Sud u Bukureštu oslobodio je bivšeg rumunskog premijera Viktora Pontu optužbi za falsifikovanje, pranje novca i učešće u utaji poreza.

Pontu su, u vreme kada je bio premijer od 2012. do 2015. godine, jedan advokat i tužioci optužili da je bio u dosluhu sa Danom Sovom, bivšim ministrom saobraćaja u njegovom tadašnjem kabinetu, koji je takođe oslobođen optužbi na kraju sudskog procesa, prenosi Rojters.

Tužilaštvo za borbu protiv korupcije može >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ulozi žalbu na sudsku odluku, navodi britanska agencija.

Ponta (45) je bivši član vladajuće Socijaldemokratske partije koji je obavljao dužnost premijera od 2012. do 2015. godine, kada je podneo ostavku nakon što je poguban požar u noćnom klubu izazvao masovne ulične proteste.

Inače, međunarodna organizacija Transparensi internešenel svrstava Rumuniju među najkorumpiranije države članice EU, ali je Brisel, koji drži pravosudni sistem te zemlje pod posebnim nadzorom, pozdravio rumunske sudije za napore u suzbijanju korupcije.

Tužilaštvo za borbu protiv korupcije proteklih godina se uhvatilo u koštac sa korupcijom na visokom nivou, napominje Rojters.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.