Rumuni opet na ulicama: Pokušaj živog lanca oko parlamenta

Izvor: B92, 04.Feb.2017, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumuni opet na ulicama: Pokušaj živog lanca oko parlamenta

Bukurešt -- Nekoliko desetina hiljada ponovo protestuje u Bukureštu zbog uredbe kojom je Vlada ublažila antikorupcijske propise od čega bi korist mogli imati političari.

U Bukureštu su se i večeras okupili demonstranti koji su, zahtevajući ukidanje uredbe kojom se dekriminalizuju mnogi slučajevi korupcije,

Mediji prenose da su demonstranti oko zgrade parlamenta pokušali da naprave živi lanac, ali im to nije uspelo.

Rumunska agencija Adjerpres, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << javlja da trenutno ima oko 20.000 ljudi. Svi prilazi kapiji dvorišta skupštine su zatvoreni i nadgledaju ih žandarmi.

Prema informacijama saobraćajne policije, saobraćaj je zatvoren u nekoliko susednih ulica.

Demonstranti su se okupili na Trgu Viktorija odakle su krenuli ka Trgu Revolucije.

Tu su se zaustavili ispred zgrade ministarstva unutrašnjih poslova gde su održali minut ćutanja za one koji su nastradali u revoluciji 1989. godine.

Oni uzvikuju iste slogane koji su korišćeni i 1989. godine i pevaju nacionalnu himnu.

"Nijedna vlada ne može da izdrži takve demonstracije", ocenio je politikolog Kristijan Parvulesku i dodao da je Vlada izgubila legitimet.

Najmasovnijim demonstracijama od zbacivanja režima Nikolaea Čaupeskua 1989, stotine hiljada Rumuna protestuju već pet dana uzastopno zbog uredbe koja može da omogući korumpiranim političarima da prodju nekaženjeno.

Parvulesku je rekao da su Rumuni "shvatili negativno iskustvo koje su imale Poljska i Mađaska" zbog čega "žele da se mobilišu i odbrane demokratiju".

Vođa vladajuće Socijaldemokratske partije u Rumuniji Liviju Dragnea nagovestio je danas da bi vlada mogla da popusti zbog masovnih protesta.

Dragnea je u intervjuu za DC Njuz rekao da će "predložiti rešenje" premijeru Rumunije Sorinu Grindeanuu.

"Možda ćemo pričati o ukidanju uredbe, ako se premijer saglasi", rekao je Dragnea.

Osim toga, on je rekao da ne želi da vidi "Rumune koji se bore protiv Rumuna, ili podeljenu Rumuniju".

Dragnea kontroliše Vladu Rumunije i njegovi komentari nagoveštavanju da je već doneta odluka o tom pitanju, piše AP.

Više hiljada Rumuna protestuje je danas, peti dan uzastopno, zbog uredbe koja će, po mišljenju nekih, omogućiti korumpiranim političarima da prođu nekažnjeno.

Dragnea je rešio da se zbog protesta sastane i sa koalicionim partnerima kako bi našli rešenje. PSD zajedno sa ALDE ima većinu u rumunskom parlamentu.

Inicijalna kapisla za masovne proteste u Rumuniji, najveće od svrgavanja Čaušeskua, jesu izmene krivičnog zakonika i zakona o krivičnom postupku.

Iako je 300.000 ljudi izašlo na ulice širom Rumunije zbog korupcije i najavljene amnestije za hiljade kriminalaca, zapadni mediji malo pažnje posvećuju samim izmenama.

Premijer Rumunije Sorin Grindeanu izjavio je da njegova vlada neće povući uredbu kojom se dekriminalizuju neki slučajevi korupcije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dragnea: Vlada Rumunije možda popusti zbog protesta

Izvor: Radio 021, 04.Feb.2017

Vođa vladajuće Socijaldemokratske partije u Rumuniji Liviju Dragnea nagovestio je da bi vlada mogla da popusti zbog masovnih protesta protiv uredbe koja je ublažila antikorupcijske mere...Dragnea je u intervjuu za Di-Si njuz rekao da će "predložiti rešenje" premijeru Rumunije Sorinu Grindeanuu..."Možda...

Nastavak na Radio 021...

GRAĐANI RUMUNIJE BLIZU VELIKOG USPEHA: Vlada možda povuče spornu uredbu!

Izvor: Kurir, 04.Feb.2017

..."Možda će se razgovarati o povlačenju uredbe, ukoliko premijer bude želeo to da učini", rekao je Dragnea za rumunski DC njuz i dodao da ne želi da vidi "Rumune koji se bore protiv Rumuna, ili podeljenu Rumuniju"..Dragnea bi u toku dana trebalo da se sastane sa sa rukjovodstvom PSD, sa kojima...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.