Izvor: Nezavisne Novine, 04.Feb.2017, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti urodili plodom: Vlada Rumunije povlači sporni zakon

BUKUREŠT - Rumunska Vlada povukla je nacrt zakona kojim se rehabilituju prekršioci antikoruptivnih zakona, rekao je Kalin Taričenau, šef partije ALDE koja je partner vladajućoj Socijaldemokratskoj partiji u vršenju vlasti.

Taričenau je izjavio za privatnu televizijsku kuću "Rumunija TV" da se Vlada odlučila na ovaj korak zato što "nema šta da krije".

Vijest da je rumunska vlada povukla spornu odluku kojom se dekriminalizuju mnogi slučajevi korupcije, potvrdio >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je i premijer Rumunije Sorin Grindeanu.

Vlada će formalno na sjednici u nedjelju povući uredbu a potom će otvoriti dijalog u javnosti kako bi se pronašlo rješenje za ovu uredbu.

Ta vijest odjeknula je na ulicama Bukurešta pa su okupljeni demonstranti već počeli da slave, javlja ekipa Tanjuga iz Bukurešta.

"Doneli smo ovu odluku - da povučemo uredbu, da je odbacimo da bi ljudi shvatili da naš cilj nije da sebe zaštitimo od pravde", rekao je Taričenau.

Ovaj potez, prema njegovim riječima, ne znači povlačenje pred protivnicima, već pokazuje mudrost kada je riječ o interesima Rumunije.

"Ovo (se dešava) zato što nemamo šta da krijemo", rekao je on za privatnu televiziju RomaniaTV.

Ranije lider vladajuće Socijaldemokratske partije (PSD) Liviju Dragnea nagovijestio je rasplet situacije kada je najavio razgovor sa premijerom i manjim koalicionim partnerom o situaciji u zemlji i uredbi.

Vlada socijaldemokrate Sorina Grindeanua je na vlasti manje od mjesec dana i iznenada je usvojila dekret koji dekriminalizuje zloupotrebu vlasti tako da neka djela postaju kažnjiva zatvorom samo ako je šteta veća od 44.000 evra.

Takođe, parlamentu je dostavila prijedlog na osnovu kog bi oko 3.000 zatvorenika osuđenih na manje od pet godina zatvora bilo oslobođeno izdržavanje kazne, kako zatvorske ustanove ne bi bile prenatrpane.

Donošenje sporne uredbe izazvao je masovne proteste u Bukureštu i drugim rumunskim gradovima.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.