Roćen očekuje brzu normalizaciju odnosa sa Srbijom

Izvor: Vesti-online.com, 14.Feb.2010, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roćen očekuje brzu normalizaciju odnosa sa Srbijom

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Milan Roćen izjavio je da očekuje da će odnosi sa Srbijom, koji su pogoršani posle odluke Podgorice da uspostavi diplomatske odnose sa Prištinom, vrlo brzo biti normalizovani.

On smatra da je pitanje Kosova u odnosima Srbije i Crne Gore prenaglašeno i ponavio da Crnoj Gori niko nije bliži od Srbije.

"Međutim, nama je i Kosovo sused, a sa svim susedima želimo najbolje odnose. Mislim da se u dnosima između Crne Gore i Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << prenaglašava kosovski problem. Ne možemo nase odnose, političke, ekonomske, kulturne i druge, gledati samo kroz kosovsku prizmu. Naš odnos prema odluci Međunarodnog suda pravde (o Kosovu) merićemo prema onome kako se budu ponašali EU i ključni faktori međunarodne zajednice", rekao je Roćen u intervjuu sutrašnjem "Presu".

On očekuje da će se u Crnu Goru ubrzo vratiti ambasador Srbije. Roćen je ocenio da su poruke predsednika Srbije Borisa Tadića i crnogorskog premijera Mila Đukanovića dobro ođeknule i u Crnoj Bori i u Srbiji.

"Imajući u vidu lidersku ulogu obojice u svojim državama, oni lično mogu dosta da doprinesu tome da odnosi budu bolji. Moraju se po strani ostaviti dnevnopolitički interesi. Često ponavljam da naši odnosi suštinski jesu bolji nego što to izgleda na političkoj površini. A, mogu biti poboljšani i kroz redovniji dijalog i češće kontakte". smatra Roćen.

On je rekao da sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremić ima dobre odnose, iako se ne slažu oko svih pitanja.

"Oko Kosova se ne slažemo, ali to ne može da dovede u pitanje sve ostalo. Nacionalni i državni identitet Crnogoraca i Crne Gore niko ni iz Srbije, i niotkuda, niti može da ospori, niti da naše dostojanstvo unizi, pa makar se radilo i o srpskom patrijarhu", rekao je Roćen.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.