Reagovanja: Skinut balast sa Srbije

Izvor: RTS, 26.Maj.2011, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reagovanja: Skinut balast sa Srbije

Sa Srbije je skinut balast i dokazana volja za saradnju sa Haškim tribunalom, preovlađujuća je ocena domaćih političara. Radikali razočarani hapšenjem.

Vest o hapšenju Ratka Mladića pozdravili su i premijer Srbije Mirko Cvetković, predsednica skupštine Slavica Đukić Dejanović, brojni političari i predstavnici nevladinog sektora.

Premijer Mirko Cvetković rekao je da je hapšenjem Mladića uklonjena najveća prepreka u procesu evropskih integracija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Ovo je i dokaz da su sve nadležne institucije ozbiljno radile svoj posao. Srbija je jasno pokazala da je privržena pravdi i poštovanju vladavine prava", rekao je Cvetković.

Hapšenje Ratka Mladića je, prema rečima predsednice Skupštine Slavice Đukić Dejanović, dokaz poštovanja zakona o saradnji s Haškim tribunalom.

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić rekao je da hapšenje Mladića predstavlja snažan element za regionalno pomirenje.

Na delu se videlo da Srbija radi ono što kaže da radi, rekao je Đelić i istakao da je time povećan kredibilitet u domenu pravde i u domenu evrointegracija.

Đelić je rekao da očekuje da će holandski parlament uskoro ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Iznenađenje Mladićevim hapšenjem

Lider naprednjaka Tomislav Nikolić kaže da je "zaista iznenađen" hapšenjem Ratka Mladića i da je to akcija koja je već ko zna koliko pripremana.

"Predsednik Srbije verovatno hoće da obraduje naciju da je završio još jedan posao, a SNS će sutra da održi sednicu predsedništva i da izda saopštenje. Ovo nije trenutak za bilo kakve stranačke reakcije, već za reakciju naroda i države", rekao je Nikolić u Kraljevu.

Zamenik predsednika SRS-a Dragan Todorović rekao je da je hapšenje Ratka Mladića jedan od najtežih trenutaka u istoriji Srbije, kao i da on Mladića vidi kao simbol srpskog vojnika i oficira, sposobnog i hrabrog.

Todorović je rekao da će predložiti da se organizuje protest protiv hapšenja Mladića, kako bi grašane na mirnim demonstracijama pokazali svoje neslaganje sa tim gnusnim činom.

Predsednik Liberalno demorkatske partije Čedomir Jovanović izjavio je da je hapšenjam Ratka Mladića okončano desetogodišnje mučenje i agonija i čestitao predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

"Boris Tadić je završio ono što je u nemogućim uslovima počela Vlada Zorana Đinđića. Čestitam predsedniku Srbije što je taj posao nastavio hapšenjem Radovana Karadžića 2008. godine i završio današnjim hapšenjem Ratka Mladića", rekao je Jovanović u izjavi dostavljenoj agenciji Beta.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je da je hapšenjem Mladića Srbija "završila sa prošlošću" i da ima "sve uslove da se okrene budućnosti".

Pravda za žrtve genocida

Član Odbora Skupštine Srbije za bezbednost Meho Omerović rekao je da je Srbija hapšenjem Ratka Mladića sa sebe skinula veliki balast i, što je važnije, najodgovorniji za genocid u Srebrenici konačno je priveden pravdi.

"Žrtve nećemo oživeti, bol njihovih najbližih nećemo umanjiti, ali je hapšenje Mladića dokaz da nijedan zločin ne sme ostati nekažnjen i da je pravda dostižna. Kad, tad", istakao je Omerović.

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković rekao je da je hapšenje Ratka Mladića je oslobađanje Srbije.

"Time se širom otvaraju vrata evropskoj i demokratskoj budućnosti naše države i naroda. Istovremeno se zatvaraju vrata političkom usponu retrogradnih snaga, koje su već uveliko vraćale Srbiju unazad, u tragične devedesete godine" ocenio je Drašković.

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši rekao je da je zadovoljan zbog hapšenja Ratka Mladića i ocenio da Srbija i njeni građani nikada više ne smeju da budu taoci nekoliko ljudi koji se skrivaju od suočavanja sa pravdom i beže od odgovornosti za počinjene zločine.

Zamenica šefa poslaničke grupe Ujedinjenih regiona Srbije Suzana Grubješić rekla je da je Ratko Mladić bio najtraženiji haški begunac i da je njegovo hapšenje dokaz spremnosti države da ispuni sve preuzete međunarodne obaveze, kao i one iz domaćeg zakonodavstva, kao i da svi koji su optuženi za najstrašnije zločine, moraju da budu izvedeni pred lice pravde.

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht istakla je da je poslednja politička prepreka uklonjena i čestitala građanima Srbije što su, kako je rekla, čvrsto na putu EU integracija.

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ocenila je da nema važnijeg događaja od hapšenja Ratka Mladića.

"Mislim da nema važnijeg političkog, istorijskog i pravnog događaja od hapšenja Ratka Mladića. Činilo nam se da je hapšenje Radovana Karadžića važno, što i jeste, ali je sa Mladićem drugačije, jer se uvek podrazumevalo da on uživa simpatije velikog broja ljudi", rekla je Kandićeva.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko rekla je da je stravljena tačka na jedan taman perod istorije, jer je Mladić simbol onoga kroz šta su region i Srbija prošli.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.