Razgovor o pristupu bezbednosnih službi informacijama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Avg.2012, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razgovor o pristupu bezbednosnih službi informacijama

BEOGRAD -

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić i zaštitnik građana Saša Janković razgovarali su sa direktorom Bezbednosno-informativne agencije Nebojšom Rodićem.

Sastanak je završen pre sat vremena, a najvažnija tema odnosila se na pristup bezbednosnih službi informacijama o telefonskim razgovorima i sms porukama.

Šabić i Janković ranije su ukazali da je nadzor nad zadržanim podacima u oblasti telefonskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << komunikacija pokazao da je stanje zabrinjavajuće i da postoje odstupanja od ustavnih garancija i međunarodnih standarda.

Kako su istakli, samo je jedan od četiri operatora aktivirao softversku aplikaciju kojom se registruje frekventnost pristupa zadržanim podacima o tome ko je, kada, kako i koliko i s kim komunicirao.

Šabić je tada naveo da podaci tog operatora pokazuju da je za godinu dana evidentirano više od 270.000 pristupa zadržanim podacima.

Ukoliko se ta cifra pomnoži sa tri ili četiri puta, s obzirom da drugi operatori nisu aktivirali aplikaciju za praćenje pristupa, i da BIA ima on-lajn dnevni pristup kompletnim komunikacijama, može se govoriti o cifri od oko milion pristupa godišnje, ukazao je Šabić.

O detaljima, za RTV je govorio Rodoljub Šabić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.