Raskinuta koncesija za izgradnju autoputa Horgoš-Požega

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Dec.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raskinuta koncesija za izgradnju autoputa Horgoš-Požega

BEOGRAD - Koncesionar za autoput Horgoš - Požega, "Sever Jug Autoput", raskinuo je danas ugovor o izgradnji autoputa "Horgoš - Požega", saopšteno je danas iz tog konzorcijuma.

Konzorcijum "Alpina - Por" je predložio formalnu medijaciju, odnosno da se započne proces posredovanja koji će trajati 60 dana. Ukoliko taj proces ne bude uspešno okončan, Ugovor o izgradnji auto-puta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << biće preispitan u skladu sa arbitražnim pravilima Međunarodne privredne Komoere u Parizu početkom 2009. godine.

Medijacija za sporazumno rešenje

Cilj te medijacije je, kako se ističe, da se sporazumno razreše pitanja koja proističu iz odluke Vlade Srbije da preispita uslove ugovora o koncesiji za autoput Horgoš - Požega donete prošlog leta, a koncesionar je pokrenuo formalni mehanizam rešenje spora s obizrom da vlada nije predožila adekvatno rešenje prihvatljivo za obe strane.

"Uvek smo postupali u dobroj nameri u skladu sa članom 24.7 ugovora o koncesiji, koji obavezuje obe strane da zajednički postignu pravedna rešenja. Na svaki zahtev Vlade Srbije uložili smo velike napore na izradi pravednih predloga koji bi uzeli u obzir promenjenu situaciju u kojoj se našla Vlada Srbije", navode u koncesionom preduzeću koje je zajedničko za građevinske firme "Alpina-Por"

Očuvanje zakonskih prava - obeju strana

Koncesionar ukazuje da su do sada "neprestano pokazivali fleksibilnost, kao i snosili znatne dodatne troškove planiranja i pripreme razvoja autoputa Horgoš - Požega.

"Nacionalni savet za infrastrukturu jula 2008. godine doneo je odluku da se ne realizuje projekat izgradnje autoputa i od tada vodimo neformalne pregovore sa vladom. Konzorcijumu do sada nije dostavljena jasna odluka vlade o brojnim predlozima koje je on dostavio od kraja juna 2008. godine u nameri da se postigne konsenzus", ističu u tom preduzeću i naglašavaju da su "kao rezultat toga, sada došli do faze u kojoj se čini da je formalan pravni raskid ugovora jedina opcija".

"Smatramo da smo pravedno izračunali troškove povezane sa odlukom vlade da ne ispoštuje sve uslove ugovora. Vlada je do danas pokazala nespremnost da prihvati alternativne predloge", dodaje koncesionar i naglašava "da je namera pokretanja formalnog mehanizma za rešenje spora da se očuvaju zakonska prava obe strane, uključujući i Vladu Srbije" i naglašava da pregovori sa vladom Srbije još uvek nisu prekinuti.

"U okviru tekućih pregovora sa vladom, još uvek želimo da pronađemo pravedno rešenje koje dovodi do situacije prihvatljive za sve. Stoga se nadamo da će se izbeći formalna rasprava pred Međunarodnom arbitražom koja je skupa i oduzima puno vremena".

U tom preduzeću podsećaju i da iz ugovora proističu ne samo prava, već i obaveze, kao i da jedna od klauzulua uvodi obavezu pregovaranja u dobroj nameri radi realizacije dogovorenog projekta - uključujući i uzimanje u obzir ozbiljne globalne ekonomske situacije koje je dovela do potrebe za ponovnim pregovorima.

Uz garanciju - obeštećenje

Vlada Srbije i koncesionar "Alpina-Por" čije je zajedničko preduzeće "Sever Jug Autoput" pobedilo na tenderu za izgradnju autoputa Horgoš - Požega trebalo je da se do kraja ove godine dogovore o sporazumnom raskidu Ugovora koji je potpisan 30. marta 2007. godine.

Međutim, koncesionar je predložio da se pored naknade troškova za izradu dokumentacije plate i svi ostali troškovi koji su pratili pripremu koncesije.

Uz vraćanje garancije od 10 miliona evra, koncesionar je tražio i obeštećenje od 12,5 miliona evra, posle čega je dogovor i definitivno bio nemoguć.

Generalni direktor austrijske kompanije "Por" za Srbiju Valter Rekercugl nedavno je izjavio Tanjugu da ta firma kao koncesionar očekuje nadoknadu troškova napravljenih u toku pripreme realizacije projetka izgradnje auto-puta Horgoš - Požega i da smatra da je to "fer predlog".

Projekat izgradnje autoputa Horgoš - Požega vredan je oko 1,5 milijardu evra.

Koncesija je trebalo da se izda na 25 godina, a predviđena je izgradnja leve trake autoputa od Horgoša do Novog Sada duge 106 kilometara, održavanje 68 kilometara autoputa od Novog Sada do Beograda, i projektovanje i izgradnja autoputa Beograd-Požega, dužine 148 kilometara.

LSV zadovoljna

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) je zadovoljna zbog raskidanja ugovora o koncesiji za autoput Horgoš - Požega, saopšteno je iz te stranke.

U saopštenju,koje je potpisao Bojan Kostreš, kaže se da je "istrajnost LSV u borbi za interese Vojvodine dala rezultat. Sprečeno je da se 450 miliona evra u narednih 20 godina odlije iz AP Vojvodine."

Očekujemo da će idući put, kada neko pokuša da proda ili vojvođansku imovinu da pod koncesiju, pitati Vojvodinu i konsultovati vojvođansku administraciju.

U tom kontekstu, što tiče prodaje Naftne industrije Srbije, odnosno vojvođanskog Naftagasa, poručujemo Ruskoj Federaciji, Gaspromu i Gaspromnjeftu da i taj ugovor očekuje ista sudbina. Ako je ruski ambasador, kojem smo u nedelju poslali pismo u to mogao i da posumnja, nadamo se da će ga primer koncesije u to uveriti, kaže se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.