Izvor: Blic, 28.Maj.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud: Neustavna odredba Zakona o telekomunikacijama

Ustavni sud Srbije proglasio je danas neustavnom odredbu Zakona o telekomunikacijama kojom se ugrožava načelo o nepovredivosti tajnosti pisma i drugih sredstava komunikacije zajamčeno Ustavom.



Sporna odredba će odlukom Ustavnog suda prestati da važi danom objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije.

Inicijativu za ocenu ustavnosti ove odredbe podneo je avgusta 2008. ombudsman pokrajine Vojvodine zato što se "njome proširuje pravni osnov" za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odstupanja od tajnosti pisama i drugih sredstava komunikacije. Prema članu 41. Ustava, samo je sud nadležan da, na određeno vreme i na način predviđen zakonom, odredi odstupanje od tog načela ako je to neophodno radi vođenja krivičnog postupka ili zaštite bezbednosti Republike.

Inicijator je, međutim, ukazao da iz odredbe člana 55 stav 1. Zakona o komunikacijama proizilazi da za ograničenje tajnosti pisma i drugih sredstava komunikacije nije uvek potrebna sudska odluka, već je moguće, pozivanjem na ovu odredbu, posebnim zakonom propisati neki drugi pravni osnov za ovo ograničenje.

Ustavni sud je ustanovio da su navodi inicijatora osnovani pošto sporna odredba omogućava, i bez naloga suda, aktivnosti i korišćenje uređaja kojima se ugrožava ili narušava privatnost ili poverljivost pisma i poruka koje se prenose telekomunikacionom mrežom.

Prema oceni Suda, time se narušava ustavno pravo na tajnost pisma i drugih sredstava komunikacije i zato je zaključio da osporavana odredba nije u skladu sa vrhovnim aktom zemlje.

Ustavni sud je, na osnovu ustavne žalbe Lazara Munižaba, vlasnika preduzeća "Tehnomag -term" iz Novog Sada, pokrenuo postupak za ocenu ustavnosti člana 96. stav 1. Zakona o stečajnom postupku. Prema oceni Suda, postoji osnovana sumnja u ustavnost ove odredbe na osnovu koje je Munižaba, čije je potraživanje prema stečajnom dužniku osporeno u stečajnom postupku, upućen na parnicu, iako je već imao pravosnažnu i izvršnu sudsku presudu.

Sud je odlučio da rešenje o pokretanju ovog postupka uputi Skupštini Srbije i odredio rok za odgovor od 30 dana.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Neustavna odredba Zakona o telekomunikacijama

Izvor: S media, 28.Maj.2009

Ustavni sud Srbije proglasio neustavnom odredbu Zakona o telekomunikacijama kojom se ugrožava načelo o nepovredivosti tajnosti pisma i drugih sredstava komunikacije zajamčeno Ustavom. ..Sporna odredba će odlukom Ustavnog suda prestati da važi danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.