Prgomet: Ovo nije amaterizam, ili neko soliranje

Izvor: B92, 12.Nov.2015, 22:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prgomet: Ovo nije amaterizam, ili neko soliranje

Nakon dramatičnog raskola u koaliciji stranaka MOST, trećoj političkoj opciji nakon izbora, stanje u Hrvatskoj postalo je složenije i mnoga pitanja su otvorena.

Progomet, bivši HDZ-ovac i proitvkandidat na stranačkim izborima za predsednika te stranke Tomislavu Karamarku, tajno je pregovarao sa liderom SDP-a Zoranom Milanovićem.

Zbog toga je, kako je saopšteno, izbačen iz nezavisnih lista koalicije MOST. Prgomet tvrdi da je o izbacivanju iz MOST-a saznao iz medija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << te da je pokušao da dobije šefa te političke opcije Božu Petrova, ali mu to nije pošlo za rukom.

Petrov je ranije u toku dana izjavio da Prgometu ostaje mandat saborskog zastupnika I da njegov odlazak iz Mosta nestranačkih llista neće naškoditi toj političoj opciji, odnosno da se nada da Prgomet sa sobom neće povući još neke kolege.

„Ovo nije amaterizam, niti nikakvo soliranje. Nema ništa tajno u sastanku s Milanovićem i Kotromanovićem. Most funkcioniše tako da ima 19 zastupnika, samo je jedan član stranke, Petrov. Ostali su nestranački ljudi, oni će odlučivati o budućnosti Hrvatske, oni imaju svoju glavu, svoj stav. Ako ih neko misli držati pod kontrolom, to je rušenje demokratije", rekao je Prgomet HRT-u.

Tvrdi da su smešne priče da je tokom razgovora sa Milanovićem i Kotromanovićem bilo reči o deljenju fotelja.

„ a sam razgovarao sa svojim prijateljem Kotromanovićem. Ne možete vi u svoje ime dogovarati ministarska mesta", dodao je Promet, tvrdivši da je Petrov znao za te njegove kontakte.

Tvrdi da je njegov izbor za budućeg mandatara Petrov, ali da ne može da prihvati izazivanje prevremenih izbora i bežanje od odgovornosti.

"Ovakvo izbacivanje iz stranke, bez da me se išta pitalo što sam radio, dovešće će do toga da na sledećim izborima niko neće glasati za druge stranke osim HDZ-a i SDP-a", zaključio je Prgomet.

Prevremeni parlamentarni izbori, posle svega, sve su češća tema na hrvatskoj političkoj sceni.

Istovremeno, za Novu TV agencija Ipsos je sprovela istraživanje, na uzorku od 601 punoletnog građanina, na pitanje: Ko će biti hrvatski premijer?

Četvrtina građana, njih 25,5 odsto navodi da će premijer biti Zoran Milanović, 18 odsto ispitanih smatra da će ta funkcija pripasti Karamarku, dok 8,7 odsto smatra da će to biti Božo Petrov. Draga Prgometa na tome mestu vidi 4,1 odsto građana.

Većina građana 48,6 odsto ispitanih građana smatra da bi Most trebalo da se prikloni SDP-u i partnerima, odnosno 33,3 odsto građana bi volelo da Most dogovor postigne sa HDZ-om i partnerima.

Upitani šta očekuju da će se dogoditi, ispitani građani su podeljeni - 30 osto njih smatra da treba da budu raspisani novi izbori, dok 30 odsto veruje da će se Most prikloniti SDP-u.

Nešto manje od 20 odsto, tačnije njih 19,5 odsto smatra da će se dogovoriti s HDZ-om, dok njih 3,2 odsto priželjkuje veliku koaliciju SDP-a i HDZ-a.

Njih 17,5 u anketi je reklo da ne zna šta će uslediti.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nastavak krize u HR: Milanović u prednosti?

Izvor: B92, 13.Nov.2015, 09:47

Nakon raskola u koaliciji MOST situacija u Hrvatskoj postala je složenija, a i mnoga nova pitanja su otvorena...Jedan od lidera trećeplasirane liste na nedavno održanim parlamentarnim izborima, Drago Prgomet, bivši član HDZ i protivkandidat na stranačkim izborima za predsednika te stranke Tomislavu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.