Pozorišna sala u gimnaziji legendarnog muzičara Pita Sigera nosiće njegovo ime

Izvor: Blic, 14.Feb.2013, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozorišna sala u gimnaziji legendarnog muzičara Pita Sigera nosiće njegovo ime

Pozorišna sala u gimnaziji 93-godišnje legende američke folk muzike Pita Sigera ubuduće će nositi njegovo ime i ime njegove supruge Toši.

U školi u Bikonu, u državi Njujork, juče je održana ceremonija posvećena kantri muzičaru i Toši, s kojom je 70 godina u braku. Oni decenijama žive u Bikonu i pomažu učenike svoje nekadašnje škole.

Školski odbor je u oktobru prošle godine odlučio da sala nosi njihovo ime, tako da je juče postavljena bronzana ploča >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na kojoj su izgravirani natpis "Sala Siger" (Seeger Theatre) i bendžo, instrument po kojem je prepoznatljiv.

U čast legende kantri muzike, učenici su izveli Sigerove angažovane klasike poput "Where Have All the Flowers Gone" i "If I Had a Hammer".

Siger, kao i Vudi Gatri (Woody Guthrie), karijeru je počeo u vreme američke Velike depresije 30-ih godina prošlog veka. Tema njegovih socijalno angažovanih pesama često su bila prava radnika i farmera.

Sigerova antiratna muzika i poruke odjek su imale posebno tokom 1968. godine i protesta zbog rata u Vijetnamu.

Poznat je i po pesmi posvećenoj Josifu Staljinu - "Bluz velikog Džoa" (The Big Joe Blues), koju je napisao nekoliko decenija pošto je oko 1950. napustio Komunističku partiju SAD. Folk pevač je 1960-ih godina bio više puta u Sovjetskom Savezu.

Uticaj Sigera i Gatrija vidi se u pesmama Boba Dilana (Dylana), ali i kroz albume grupa "Birds" (The Birds), "Krozbi, Stil, Neš and Jang" (Crosby, Stills, Nash and Young), "Bafalo springfild" (The Buffalo Springield), kao i mnogih drugih muzičara kantri-roka.

U aprilu 2006, Brus Springstin (Bruce Springsteen) je objavio kompilaciju pesama u maniru mužičke tradicije bliske Sigeru.

Povezane vesti: Naoružala sina "tejzerom" kako bi se branio od siledžija u školi

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.