Poslanička pitanja o slobodi medija, poseti Hojt Jija i humanitarnom centru

Izvor: RTS, 26.Okt.2017, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanička pitanja o slobodi medija, poseti Hojt Jija i humanitarnom centru

Poslanici Skupštine Srbije na početku rada tražili su obaveštenja o napadima na novinare i ugrožavanju slobode medija, srpsko-ruskom humanitarnom centru, kao i poseti američkog zvaničnika Brajana Hojta Jija.
Poslanica Demokratske stranke Maja Videnović rekla je da je nedopustivo etiketiranje novinara i da bez slobodnog društva i medija nema demokratije.

Videnovićeva je obavestila poslanike >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i predsednicu parlamenta da su predstavnici Grupe za slobodu medija ispred Skupštine tražili od poslanika da u njihovo ime postave pitanja premijerki Ani Brnabić i ministrima zbog ugrožavanja slobode medija, a zatim zatražila odgovore na neka od njih.
Upitala premijerku Brnabić zašto nije prihvatila poziv Grupe za slobodu medija na sastanak i na osnovu kojih kriterijuma je ocenila da nema objektivnih novinara u Srbiji, kao i zbog čega potpada pod pritisak predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
Pitala je i ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića zbog čega policija nije reagovala tokom inauguracije 30. maja i tražila da saopšti da li je pokrenuta istraga o napadu na novinare na tom događaju, kao i da saopšti ko je provalio u stan novinarke KRIK-a Dragane Pećo.
"Zašto (Ana Brnabić) ne želi da se sastane i razgovara sa novinarima koji imaju konkretna pitanja i ukazuju na pritiske", rekla je Videnovićeva i dodala da je u prvih osam meseci ove godine bilo 54 napada na novinare.
Poslanik Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić pitao je da li je bilo mera za praćenje novinara i da li su nadležni organi prekoračili svoja ovlašćenja.
Poslanik Dosta je bilo Aleksandar Stevanović uputio je set pitanja o medijima premijerki Ani Brnabić – šta joj govore napadi na novinare, kada će članovi Vlade početi da poštuju Zakon o informisanju i koliko je novinara pod merama praćenja i nadzora.
Pitanja o rusko-srpskom humanitarnom centru i poseti Hojta Jija postavljali su predsednica poslaničke grupe "Nova Srbija-Pokret za spas Srbije" Sanda Rašković Ivić, predsednik Nove stranke Zoran Živković i poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj.
Rašković Ivićeva je rekla da je od Ministarstva spoljnih poslova dobila odgovor da to Ministarstvo nije nadležno za rusko-srpski humanitarni centar u Nišu, već Ministarstvo unutrašnjih poslova, pa je zbog toga upitala ministra Nebojšu Stefanovića kako će biti rešen i kakav će biti status tog centra u Nišu.
Navela je da to pita "s obzirom da se stvari ubrzavaju, da smo videli američkog zvaničnika Brajana Hota Lija koji je došao ovde da postrojava".
Aleksandar Šešelj interesovao se i za posetu američkog zvaničnika Brajana Hojta Jija i o odnosima Beograda i Prištine, ali i o budućem statusu rusko-srpskog humanitarnog centra.
Ocenio je da je Hojt Ji, kojeg je nazvao "nižerazredni američki diplomata", unizio dostojanstvo Srbije.
"On je stavio do znanja da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji i potpiše sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom. Šta je to normalizacija? Šta to još Beograd može da uradi, a nije uradio po pitanju kosovske nezavisnosti", pitao je Šešelj.
Zoran Živković pitao je ministra spoljnih poslova u vezi sa posetom Hojta Jija ko vodi spoljnu politiku u Srbiji – da li je on bio u privatnoj poseti ili je poseta američkog zvaničnika imala neki drugi smisao, kao "da li je bilo večere i da li je igrao i šta je pevao".
Živković je pitao i ministra odbrane Aleksandra Vulina o migovima – ko popravlja migove, kada će leteti, kuda i koliko će moći da lete?
Marko Đurišić je pitao i ministra omladine i sporta šta će preduzeti po pitanju Upravnog odbora kluba Vojvodina, a u koji je izabran poslanik i visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović.
"Da li zakon važi isto za sve ili su od njega izuzeti članovi Srpske napredne stranke i SPS-a", rekao je Đurišić.
Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović pitao je ministarku pravde Nelu Kuburović kada će se sudovi izjasniti o kreditima indeksiranim u švajcarskim francima i zatražio da dostavi izveštaj žalbi na rad izvršitelja i odgovore Ministarstva i Komore izvršitelja na te žalbe.
Pitanje o tome kada će neko "bankama stati na put", Obradović je postavio guvernerki Narodne banke Srbije.
Poslanik Narodne seljačke partije Marjan Rističević pitao je Ministarstvo pravde šta će biti preduzeto protiv predsednika Nove stranke Zorana Živkovića, "zbog puštanja braće Mazreku 2002. godine i 104 osuđena albanska terorista" i pitao "šta će tužilaštvo preduzeti protiv akta veleizdaje Borisa Tadića i Vuka Jeremića koji su ovlašćenja UNMIK-a prebacili na Euleks".
Poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Marković pitao je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zbog čega nikada nije postavljen vrh pilona Mosta na Adi, kakav je bio prvobitni projekat, ko je i zbog čega odlučio da se gradi vrh pilona, ali i ko je radio projekat Mosta na Adi.
Poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović pitao je predsednicu Skupštine Maju Gojković zbog čega Boško Obradović juče nije opomenut kada je svojim nastupom, prema njegovim rečima, "širio ideju fašizma kroz negiranje nacionalnog identiteta Bošnjaka".
"Izazivanje nacionalne, verske, pa i svake netrpeljivosti i mržnje u Srbiji Ustavom je zabranjeno i zato je ovaj dom doživeo juče veliki šamar. Ono što je Boško Obradović juče rekao zahteva osudu, ne samo državnih organa, nego i svih koji žive u Srbiji. Ono što Skupština najmanje može da uradi je da ne dozvoli ovakve istupe. Nadam se da za takve ljude više neće biti mesta u parlamentu", istakao je Imamović.
Poslanici su posle toga nastavili raspravu o zakonima iz oblasti obrazovanja.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Poslanici pitali o slobodi medija, centru u Nišu, Hojtu

Izvor: N1 televizija, 26.Okt.2017

Poslanici Skupštine Srbije su na početku rada tražili obaveštenja o napadima na novinare i ugrožavanju slobode medija, srpsko-ruskom humanitarnom centru i poseti američkog zvaničnika Brajana Hojta Jija...Poslanica Demokratske stranke Maja Videnović rekla je da je nedopustivo etiketiranje novinara...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.