Poslanici o nacionalnim parkovima

Izvor: RTS, 02.Okt.2015, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o nacionalnim parkovima

Skupština Srbije raspravljala je o Predlogu zakona o nacionalnim parkovima. Ministarka poljoprivrde kaže da će usvajanje zakona doprineti uspešnijem očuvanju i održivom korišćenju prirodnih resursa. Predstavnici opozicije ocenili da je taj akt samo spisak lepih želja i da neće biti postignuti željeni efekti. U ponedeljak o amandmanima na izmene Zakona o turizmu.
Ministarka poljoprivrede i zaštite >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da će usvajanjem Predloga zakona o nacionalnim parkovima biti povećane površine zaštićenih prirodnih područja za oko 6.000 hektara, prenosi Beta.

Obrazlažući predloženi zakon u Skupštini Srbije, Bogosavljević Bošković je rekla da će usvajanje zakona o nacionalnim parkovima doprineti uspešnijem očuvanju i održivom korišćenju prirodnih resursa.
Ministarka je rekla da je ukupan procenat teritorije pod nekim od vidova zaštite prirode u Srbiji samo 6,38 odsto, što je i dalje skromno učešće u ukupnoj površini zemlje.
Dodala je da je Konvencijom o biološkoj raznovrsnosti predviđeno da zemlje potpisnice do 2020. kao cilj imaju 17 odsto teritorije u statusu zaštićenih područja, a da su članice EU kao svoj cilj taj procenat do 2020. godine podigle na 20 odsto.
U Srbiji su, kako je rekla, zaštićena 474 područja od posebnog značaja za očuvanje i unapređenje prirode i to pet nacionalnih parkova, 17 parkova prirode, 16 predela izuzetnih odlika, 69 i opštih i specijalnih rezervata prirode, 325 spomenika prirode i 42 područja sa integralnim kulturno-istorijskim i prirodnim resursima.
Na teritoriji Srbije je kao međunarodno značajno izdvojeno i deset Ramsarskih područja, dok je u okviru Unesko programa park prirode Golija, zajedno sa zaštićenom okolinom i manastirom Studenica, proglašen za rezervat bisofera, podsetila je ministarka.
Ona je rekla da se predlogom zakona postiže kompetentnije i uspešnije prepoznavanje, identifikacija, očuvanje i održivo korišćenje prirodnih resursa, jačanje društvenog konsenzusa i širenje svesti o javnom interesu zaštite prirode.
Predviđeno je i osnivanje Saveta korisnika Nacionalnog parka, kog čine predstavnici lokalnih samouprava, organizacija i udruženja čija se aktivnost odvija na području Nacionalnog parka, rekla je Bogosavljević.
Poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Anamarija Viček istakla je da je neophodno uspostaviti balans između konzervatorske, odnosno funkcije zaštite prirode i turističke funkcije nacionalnih parkova, što se, ocenila je, upravo postiže ovim zakonom.
Nevena Stojanović iz Jedinstvene Srbije rekla je da ovaj predlog zakona ima za cilj uređeniji način vođenja nacionalnih parkova, a uz adekvatnu primenu i ljudstvo doprineće očuvanju i razvoju prirodne baštine.
Poslanica Socijaldemokratske partije Srbije Milena Bićanin smatra da je ovaj zakon jasan i u skladu sa evropskim direktivama, kao i da će da će doprineti da se prirodni resursi Srbije koriste na najbolji način.
Opozicija: Predlog zakona spisak lepih želja
Sa druge strane, predstavnici opozicije ocenili da je taj akt samo spisak lepih želja i da neće biti postignuti željeni efekti.
Ivan Karić iz Zelenih Srbije saopštio je da poslanička grupa Socijaldemokratska stranka-Zeleni Srbije-Zajedno za Srbiju traže da se povuče ovaj zakonski predlog, dodajući da je "argumenata za to previše".
Imamo jedan zakon koji više liči na deklaraciju i na spisak lepih želja nego na zakon, ocenio je Karić, koji je upitao zašto pre ovog zakona nisu razmatrani sistemski zakoni.
"Tu praksu imamo poslednje četiri godine, da donosimo zakone koji su jedan sa drugim u suprotnosti i koji jedan drugog ne podržavaju", smatra Karić.
Karić je kao primer naveo Zakon o zaštiti životne sredine u kome i dalje postoje odredbe koje se odnose na Fond za zaštitu životne sredine, koji je ukinut.

Gordana Čomić iz Demokratske stranke upitala je šta je kontekst donošenja ovog zakona, dodajući da svi poslanici treba da razumeju kako će da izgleda politika koja se vodi u nacionalnim parkovima za deset godina.
Šta ste vi nama ovim predlogom zakona u celini poručili? Da ste se odlučili da napravite predlog zakona u kojem ćete pričati šta je poželjno da bude. Dakle, kako bi voleli da izgledaju nacionalni parkovi. Ja to smtaram duboko pogrešnim pristupom, istakla je Čomić.
Olgica Batić (DHSS) upitala je zašto se nije pristupilo izradi posebnih zakona za svaki nacionalni park, kao i kako će se u praksi doći do predviđenih pozitvnih efekata, koji su, prema njenim rečima, "prilično optimistični i ambiciozni".
Predlogom zakona o nacionalnim prakovima uređuju se ciljevi, vrednosti, površina granice i režimi zaštite, upravljanje i održivo korišćenje nacionalnih parkova Fruška gora, Đerdap, Tara, Kopaonik i Šar planina.
U paketu sa tim zakonskim predlogom poslanici razmatraju i ratifikaciju Protokola o sprečavanju zagađenja voda prouzrokovanog plovidbom uz Okvirni sporazum o slivu reke Save, sporazuma Srbije i Maroka u oblasti veterine i sporazuma Srbije i Mađarske o pravovremenoj razmeni informacija u slučaju radiološke opasnosti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.