Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Okt.2015, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogosavljević Bošković: Zakonom povećana površina zaštićenih prirodnih područja

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da će usvajanjem Predloga zakona o nacionalnim parkovima biti povećane površine zaštićenih prirodnih područja za oko 6.000 hektara.

Obrazlažući predloženi zakon u Skupštini Srbije, Bogosavljević Bošković je rekla da će usvajanje zakona i nacionalnim parkovima doprineti doprineti uspešnijem očuvanju i održivom korišćenju prirodnih resursa.

Ona je >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << rekla da je ukupan procenat teritorije pod nekim od vidova zaštite prirode u Srbiji samo 6,38 odsto, što je i dalje skromno učešće u ukupnoj površini zemlje.

Ministarka je dodala da je Konvencijom o biološkoj raznovrsnosti predviđeno da zemlje potpisnice do 2020. kao cilj imaju 17 odsto teritorije u statusu zaštićenih područja, a da su članice EU kao svoj cilj taj procenat do 2020. godine podigle na 20 odsto.

U Srbiji su, kako je rekla, zaštićena 474 područja od posebnog značaja za očuvanje i unapređenje prirode i to pet nacionalnih parkova, 17 parkova prirode, 16 predela izuzetnih odlika, 69 i opštih i specijalnih rezervata prirode, 325 spomenika prirode i 42 područja sa integralnim kulturno-istorijskim i prirodnim resursima.

Na teritoriji Srbije je kao međunarodno značajno izdvojeno i deset Ramsarskih područja, dok je u okviru Unesko programa park prirode Golija, zajedno sa zaštićenom okolinom i manastirom Studenica, proglašen za rezervat bisofera, podsetila je ministarka.

Ona je rekla da se predlogom zakona postiže kompetentnije i uspešnije prepoznavanje, identifikacija, očuvanje i održivo korišćenje prirodnih resursa, jačanje društvenog konsenzusa i širenje svesti o javnom interesu zaštite prirode.

Takođe, kako je navela, donošenje zakona o nacionalnim parkovima je potrebno da se granice i režimi zaštite, razvoj i upravljanje, pravila ponašanja, politike održivog razvoja, finansiranje, uloga i učešće stanovništva i javnosti u njihovom funkcionisanju, odrede na precizniji način.

Prema njenim rečima, zakonom većina procedura u izradi i donošenju dokumenata se pojednostavljuje i skraćuje čime se pre svega sprečavaju i umanjuju štetne posledice po građane, privredna društva, druge organizacije.

Ovim zakonom se učvršćuju prava, jačaju ovlašćenja i odgovornost upravljača nacionalnog parka, bliže određuje namena sredstava iz pojedinih izvora finansiranja i učvršćuje sistem ubiranja naknada za korišćenje nacionalnog parka, rekla je Bogosavljević Bošković.

Kako je navela, predloženi zakon predviđa i osnivanje Stručnog saveta Nacionalnog parka, kao stručnog i konsultativnog tela koje prati i analizira programe i projekte iz oblasti zaštite prirode i održivog korišćenja nacionalnog parka.

Predviđeno je i osnivanje Saveta korisnika Nacionalnog parka, kog čine predstavnici lokalnih samouprava, organizacija i udruženja čija se aktivnost odvija na području Nacionalnog parka, rekla je Bogosavljević Bogosavljević.

Skupština Srbije počela je danas načelnu raspravu o Predlogu zakona o nacionalnim prakovima kojim se uređuju ciljevi, vrednosti, površina granice i režimi zaštite, upravljanje i održivo korišćenje nacionalnih parkova Fruška gora, Đerdap, Tara, Kopaonik i Šar planina.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Površina pod zaštitom veća za 6.000 ha"

Izvor: B92, 02.Okt.2015

U Srbiji je još nedovoljan procenat teritorije u statusu zaštićenog područja prirode i trenutno iznosi svega 6,38 odsto...Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković je, obrazlažući predlog Zakona o nacionalnim parkovima u Skupštini Srbije, rekla da...

Nastavak na B92...

U ponedeljak o amandmanima

Izvor: Akter, 02.Okt.2015

Skupština Srbije završila je danas razmatranje Predloga zakona o nacionalnim parkovima u načelu i nekoliko međunarodnih sporazuma i protokola , a rad će nastaviti u ponedeljak 5.oktobra..Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković, rekla je tokom obrazlaganja,...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.