Počela konferencija o zapadnom Balkanu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Mar.2010, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela konferencija o zapadnom Balkanu

BRDO KOD KRANJA - Usvajanjem zajedničke deklaracije danas je na Brdu kod Kranja završena konferencija lidera zemalja zapadnog Balkana posvećena njihovoj evropskoj budućnosti .Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocenio je da današnji skup lidera Zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja nije bio dobro organizovan i da je bio neuspešan.

U završnoj deklaraciji učesnici skupa pozdravili su potvrdu Lisabonskog ugovora kao inspiraciju i podsticaj za region.

U deklaraciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << učesnici ponovo potvrđuju privrženost uključivanju u Evropsku uniju (EU) i odlučnost u nastojanjima za ispunjavanje uslova i kriterijuma iz Kopenhagena i procesa za stabilizaciju i pridruživanje.

Oni su u današnjem dokumentu istakli svoju obavezu da sprovode reforme na osnovu evropskih standarda, načela i vrednosti kako bi postigli pomirenje, napredak, bezbednost, slobodu medija, blagostanje i vladavinu prava za sve bez obzira na etničku pripadnost.

Učesnici su pozvali EU da širenje unije bude njihov prioritetni zadatak i da i dalje podstiče mehanizme regionalne saradnje u cilju jačanja procesa povezivanja regiona.

U deklaraciji nakon sastanka na Brdu kod Kranja učesnici konferencije naglašavaju potrebu nastavljanja procesa liberalizacije viznog režima sa EU u čitavom regionu zapadnog Balkana.

Lideri zemalja zapadnog Balkana takođe naglašavaju i svoju privrženost podsticanju dobrosusedskih odnosa saradnjom u projektima od zajedničkog interesa i zalaganjima za rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja u evropskom duhu.

Učesnici sastanka su, pored ostalog, izrazili odlučnost da će se redovno sastajati u okviru "Brdo procesa", međusobno podržavati i razmenjivati iskustva stečena u procesima uključivanja.

Posebno je istaknuto nastojanje u jačanju regionalne saradnje koje će doprineti stabilnosti, privrednom razvoju i pomirenju na političkom nivou i u svakodnevnom životu.

Na kraju deklaracije su učesnici konferencije pozdravili susret EU-Zapadni Balkan, koji je najavilo špansko predsedništvo EU.

Danas su se na kraju rada izjavama za javnost novinarima obratili suorganizatori konferencije, slovenački i hrvatski premijeri Borut Pahor i Jadranka Kosor, koji su izrazili zadovoljstvo današnjom konferencijom i njenim porukama.

Dvoje premijera su u toku dužih izjava posebno naglasila značaj današnjeg učešća na konferenciji predsednika Saveta ministara BiH Nikole Špirića, koji je kao predstavnik države koja još nije priznala nezavisno Kosovo seo za isti sto sa njegovim predstavnicima, i s time dao prednost saradnji i razumevanju.

Jadranka Kosor i Pahor su, pored ostalog, naglasili i primer svoje dve države, koje su sklopile arbitražni sporazum o granici i time potvrdili spremnost na razvijanje dobrosusedskih odnosa u svim sferama života.

foto: Beta

File napustio sednicu

Evropski komesar za proširenje Štefan File ranije je napustio je plenarno zasedanje lidera regiona na Brdu kod Kranja.

Na skupu nisu učestvovati predsednik Srbije Boris Tadić, niti, kako je ranije najavljeno, predsedavajući Evropskom savetu Herman van Rompej i predsedavajući Savetu ministara EU, šef španske diplomatije Mihel Angel Moratinos.

Predsedavajući Evropskom savetu Herman van Rompej izjavio je juče da neće učestvovati na skupu o zapadnom Balkanu, ali i istakao da "pozdravlja sve poduhvate za pospešenje regionalne saradnje na zapadnom Balkanu", pa i taj skup.

Jeremić: Skup na Brdu kod Kranja neuspešan

Jeremić je na Radioteleviziji Srbije rekao da je konferencija, kojoj nije prisustvovao predsednik Srbije Boris Tadić zbog učešća premijera Kosova Hašima Tačija, "i pored svih uloženih napora, na kraju imala učinak koji je daleko ispod svih očekivanja".

"Borba za očuvanje ustavnog poretka, borba za očuvanje teritorijalne celovitosti bila je daleko važnija od učešća na neformalnom, i, nažalost, ne naročito dobro osmišljenom i organizovanom skupu. Nije velika šteta zato što je ovaj skup doživeo neuspeh, bilo bi dobro da je bio uspešan, ali biće prilika u budućnosti", kazao je on.

Šef srpske diplomatije je kazao da je Srbija tražila da se poštuju dogovor i ranije utvrđena pravila. Srbija je tražila da Kosovo na međunarodnim skupovima učestvuje prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, a ne kao nezavisna država.

"To domaćini, nažalost, nisu bili u prilici da ispune i pod takvim okolnostima nije bilo za očekivati da se tamo pojavi predsednik Srbije i najviši zvaničnici EU", rekao je Jeremić.

Jeremić je kazao i da je bilo pritisaka da Srbija učestvuje na konferenciji na Brdu kod Kranja.

"Neki (pritisci) su bili čak i javni, neki od njih su bili, mogu da kažem, s one strane pristojnosti, ali mi imamo svoju jasnu poziciju od koje ne možemo da odustanemo", rekao je Jeremić.

Jeremić je kazao da će Srbija nastaviti regionalnu saradnju koja je "izuzetno važna".

"Mi želimo najbolje moguće odnose sa svim susedima, ali Kosovo nije i neće biti naš sused. Kosovo je sastavni deo Srbije", rekao je Jeremić.

Tači: Kosovo spremno da sarađuje i sa Srbijom

Kosovo ostaje privrženo izgradnji dobrih odnosa sa zemljama regiona i spremno je da sarađuje i sa Srbijom, rekao je premijer Kosova Hašim Tači danas na regionalnom skupu na Brdu kod Kranja, saopšteno je iz njegove kancelarije u Prištini.

"Kosovo je privrženo dobrosusedskim odnosima, odnosima sa zemljama Evropske unije i sa svim drugim zemljama. Kosovo je spremno da sarađuje i sa Srbijom o svim pitanjima od zajedničkog interesa", kazao je Tačii.

On je dodao da je dobrodošlica Prištini (Priština WELCOME) jasan stav visokih evropskih predstavnika da je budućnost Kosova, isto kao i čitavog regiona, u evropskoj porodici.

"Tokom dve godine kao nezavisna država Kosovo je dosta postiglo ali naravno da se naša mlada država suočava i sa mnogo izazova", kazao je Tači.

On je podsetio na poslednji izveštaj Evropske komisije da su kosovske institucije svoje resurse koncentrisale na ispunjavanje kriterijuma i demokratskih standarda za evropske integracije.

Premijer Kosova je kao dostignuća pomenuo i prošlogodišnje opštinske izbore na Kosovu sa učešćem građana svih zajednica na Kosovu, uključujući i Srbe.

"Bez obzira na evidentne uspehe u većinom delu Kosova, Srbi u severnom delu Kosova su još taoci uticaja zvaničnog Beograda ili takozvanih paralelnih struktura", dodao je, međutim, Tači.

On je podsetio i da Vlada Kosova i Kancelarija međunarodnog predstavnika "pripremaju strategiju za uspostavljanje institucionalnog legitimiteta i u tom delu Kosova".

Tači je ocenio da proces liberalizacije viza sa EU treba da se nastavi za sve zemlje regiona i rekao da taj proces ne treba politizovati.

Mediji u regionu: Diplomatski fijasko skupa u Sloveniji

Konferencija lidera zapadnog Balkana, održana danas na Brdu kod Kranja, predstavlja diplomatski fijasko organizatora skupa - premijera Boruta Pahora i predsednice hrvatske vlade Jadranke Kosor, pre svega zbog nedolaska predsednika Srbije Borisa Tadića i odsustva visokih zvaničnika EU, ocenili su danas mediji u regionu.

Današnji skup nije bio diplomatski uspeh kakav su očekivali Pahor i

Kosorova, naveli su hrvatski mediji, koji čak govore o "diplomatskom fijasku dvoje premijera".

Makedonska agencija MIA izvestila je da se nedolazak predsednika Srbije i predsednika Evropskog saveta Hermana van Rompeja na skup u Sloveniji "posmatra kao debakl prvog samita Evropa-Balkan".

Odsustvo Tadića i Van Rompeja umanjuje težinu konferencije, koja je trebalo da bude prvi neformalni samit EU-zapadni Balkan, navela je ta agencija.

Svi hrvatski mediji naglasili su da je skup zbog nedolaska predsednika Srbije Borisa Tadića i visokih zvaničnika EU tek delimično uspešan.

Hrvatska agencija Hina ocenila je da je skup počeo sa smanjenim očekivanjima zbog "okrnjenog sastava" u odnosu na prvobitno najavljivanu listu učesnika, odnosno zbog izostanka Tadića.

Ljubljanski list "Dnevnik" navodi da predsednik Srbije nije kriv zbog nedolaska na konferenciju o Zapadnom Balkanu, već krivicu za to snose organizatori.

Komentarišući nedolazak Tadića na skup na Brdu kod Kranja, slovenački list je ocenjuje da premijeri Slovenije i Hrvatske inicijatori konferencije, nisu dobro obavili svoj posao, jer su zakasnili sa diplomatskom akcijom za njen uspeh.

foto: Beta

Dodik: RS razume stav Srbije prema skupu na Brdu kod Kranja

Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da razume stav Srbije da ne učestvuje na konferenciji koja je održana na Brdu kod Kranja.

"Mi podržavamo takav stav i on je vezan isključivo za pitanje Kosova", rekao je premijer RS Dodik novinarima u Banjaluci.

Premijer Dodik je rekao da mu sadržaj konferencije nije poznat i da se očigledno radi o jednom broju zemalja koje žele da na međunarodnom planu da ostvare neke poene.

"U svakom slučaju ta konferencija je neorganizovana i u startu je manjakava, jer u njenom radu ne učestvuje Srbija kao najznačajnija zemlja Balkana", rekao je Dodik.

Koštunica: Evropska unija i Kosovo - jedno pitanje

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica ocenio je danas da je za Srbiju, "umesto pogubne politike da EU nema alternativu, vreme za normalnu državotvornu politiku čije je životno načelo da celovita Srbija sa Kosovom treba da uđe u EU".

"Život i na primeru skupa u Sloveniji potvrđuje da je za Srbiju jedino bilo ispravno da se i u prethodne dve godine dosledno sprovodila promišljena državotvorna politika umesto praznog i površnog politikanstva sadašnje vlasti da EU nema alternativu", navedeno je u saopštenju lidera DSS-a.

Povodom odluke predsednika Srbije da ne prisustvuje današnjoj regionalnoj konferenciji na Brdu kod Kranja, Koštunica smatra očiglednim da je Slovenija pozvala Srbiju na skup računajući upravo na proklamovanu dosadašnju politiku vlasti u Srbiji da EU nema alternativu.

"Saglasno takvoj politici Srbije bilo je planirano da u Sloveniji započne uspostavljanje dobrosusedskih odnosa Srbije sa Kosovom", naveo je lider DSS-a.

Prema njegovim rečima, poslednji je trenutak da Srbija temeljno preispita svoju politiku i okrene novi list.

"Umesto pogubne politike da EU nema alternativu vreme je za normalnu državotvornu politiku čije je životno načelo da celovita Srbija sa Kosovom treba da uđe u EU. Onog trenutka kada Srbija počne ozbiljno i svom snagom da zastupa ovu politiku, tada će nas i drugi uzeti u obzir", tvrdi Koštunica.

On kaže da je nepošteno okretati glavu i praviti se kako su EU i Kosovo navodno odvojena pitanja.

"Pitanje je jedno i ono glasi: Da li celovita Srbija sa svojom južnom pokrajinom ulazi u EU? Ako ovo veliko pitanje ne započnemo državotvorno da rešavamo danas, sasvim je sigurno da će nas ono u još težem stanju sačekati sutra", kaže Koštunica.

LDP: Odluka Tadića o neučestvovanju veoma štetna

Liberalno demokratska partija (LDP) ocenila je danas "veoma štetnom" odluku predsednika Srbije Borisa Tadića da ne učestvuje na regionalnoj konferenciji na Brdu kod Kranja u Sloveniji, navodeći da se Srbija time dobrovoljno odriče prilike da odlučuje o sebi i pokaže da je spremna da sve svoje probleme rešava na evropski način.

"Time, nažalost, demonstriramo da još uvek ne možemo da pokažemo da je Srbija prelomila da je nesumnjivo opredeljena da brzo postane članica Evropske unije, a da istovremeno razgovara sa predstavnicima Kosova, pre svega o kvalitetu života ljudi koji na Kosovu žive", piše u saopštenju LDP.

LDP ocenjuje da, "u izbegavanju razgovora, nema ničeg evropskog" i da je to "najgori mogući signal koji smo mogli da pošaljemo u trenutku kada od EU zavisi kada će se odlučivati o našoj kandidaturi za EU".

Srbija se, kako je navela LDP, ponovo ponaša na način koji niko ne razume, jer simbolički i stvarno ostaje van važnog sastanka, daleko od foruma na kojem se i o njoj odlučuje.

"Najgore što u ovom trenutku može da se desi evropskim naporima društva koje želi u EU, jeste da vlast ovakvim potezima politički hrani antievropske snage kojima se ostavlja prostor da trijumfuju nad politikom koja podseća na onu koja nas je do 2008. godine udaljavala od Evrope", smatra LDP.

Srbiji je potrebno osveženje u regionalnim odnosima, istakla je LDP i najavila da će "veliku podršku" u regionu i Evropi koju uživa, iskoristiti u "korist deblokade i otvaranja prostora za novi nastup Srbije i drugačiju percepciju srpske politike među susedima".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.