Pobuna mladih protiv velike koalicije u Nemačkoj

Izvor: Politika, 10.Dec.2013, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobuna mladih protiv velike koalicije u Nemačkoj

Podmladak socijaldemokrata pre stranačkog referenduma rekao „ne” savezu sa demohrišćanima, a 50 mladih demohrišćana želi reformu CDU

Dva dana uoči objavljivanja prvih rezultata referenduma Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) na kome se članstvo izjašnjava o formiranju koalicione vlade sa Demohrišćanskom unijom (CDU) Angele Merkel, grupa mladih demohrišćana objavila je manifest u kome se od >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rukovodstva njihove stranke traži da za svoje buduće odluke traži saglasnost članstva.

Primer za kojim su se mladi demohrišćani poveli dat je prošlog vikenda na kongresu Mladih socijalista, frakcije unutar SPD, u Nirnbergu. Delegati mladih socijalista ubedljivom većinom su  izglasali usvajanje rezolucije kojom se odbija zahtev partijskog rukovodstva da se članstvo na referendumu SPD izjasni za usvajanje koalicionog dogovora.

Odluka Mladih socijalista komentarisana je u stranačkim redovima kao „inicijalna kapisla partijske bune”, ali zasad je teško predvideti da li će ona sprečiti očekivani uspeh referenduma. Prema procenama analitičara, „ne” mladih socijalista moglo bi da poremeti planove partijskog rukovodstva SPD, i nade CDU, ukoliko odziv glasača bude manji od četrdesetak odsto. Što veći odziv, to veće šanse da referendum bude usvojen, glase prognoze.

Referendum SPD na kome je svih 470.000 članova pozvano da se izjasne o sklapanju koalicije sa demohrišćanima, ući će u istoriju nemačke politike kao prelomni datum za proširenje partijske demokratije, odnosno za prenošenje odluke sa partijskog vrha u bazu. To se ne odnosi samo na SPD, već i na CDU.

Ukoliko bi zahtevi mladih demohrišćanskih političara bili prihvaćeni, CDU bi posle sledećih izbora 2017. godine uveo praksu odlučivanja članstva o eventualnim koalicijama. Pre toga, međutim, CDU bi morao pred članstvom da odredi izborni program i da se obaveže da od njega neće odstupati bez odobrenja članstva, zahtevaju ne samo čelnici mladih demohrišćana, već i vođe uticajne Frakcije srednje klase.

Na partijskom kongresu CDU, održanom minulog vikenda u Berlinu, evropski komesar iz redova CDU Ginter Etinger i potpredsednik stranke Tomas Štrobl podržali su zahteve mladih. Etinger je, štaviše, poručio delegatima da bi se ubuduće trebalo ugledati na SPD.

„Kada sledeći put budemo pregovarali o vladinoj koaliciji, trebalo bi da tražimo saglasnost članstva, možda i mi da raspišemo stranački referendum, kao što su to učinili socijaldemokrati”, rekao je Etinger.

U međuvremenu je Ustavni sud Nemačke u Karlsrueu odbio zahtev „grupe građana” da hitno donese preliminarnu odluku o neustavnosti stranačkog referenduma SPD. Takozvana grupa građana je u zahtevu istakla da se referendumom krši ustavno pravo izabranih poslanika da samostalno odlučuju o savezima unutar Bundestaga.

„U isključivoj je nadležnosti stranaka, u ovom slučaju SPD, da odluči na koji se način volja članstva odražava u njenim odlukama”, istaknuto je u saopštenju Ustavnog suda.

M. Kazimirović

objavljeno: 10.12.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.