Plenković: Bez promene, Slovenci ništa jednostrano

Izvor: B92, 29.Jun.2017, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plenković: Bez promene, Slovenci ništa jednostrano

Zagreb -- Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da Hrvatska neće primeniti presudu arbitražnog suda o graničnom sporu sa Slovenijom.

Osim toga, on je dodao i da očekuje od Slovenije da ne preduzima jednostrane poteze.

"Za nas ova arbitraža nema pravne učinke. Ostajemo spremni za razgovore sa Slovenijom o rešavanju tog otvorenog pitanja i ne očekujemo od Slovenije jednostrane odluke", rekao je Plenković na konferenciji za novinare po objavljivanju presude >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << suda u Hagu.

Upitan o najavama iz Slovenije da će uskoro početi da primenjuje odluku arbitražnog suda, odnosno šta će se dogoditi ako slovenački brodovi počnu da kontrolišu tri četvrtine Piranskog zaliva, Plenković je odgovorio da Hrvatska ima jasan stav da se "trenutno ne menja ništa kada je reč o državnoj granici između Hrvatske i Slovenije".

"Očekujemo od Slovenije da ne preduzima nikakve jednostrane poteze. Hrvatska ima načine da za zaštiti svoju teritoriju i interese", naglasio je premijer.

On je rekao da i druge države i međunarodne organizacije to pitanje treba da prepuste Hrvatskoj i Sloveniji kao otvoreno bilateralno pitanje granice, kakvo imaju mnoge druge države članice EU i i NATO saveza.

Plenković je pozvao i sve stranke u Hrvatskoj da oko tog "krupnog pitanja" zadrže jedinstven stav i konsenzus.

"Slovenija je susedna, prijateljska država, partneri smo u EU i NATO i želimo mirnim putem da rešavamo sva otvorena pitanja, uključujući i pitanje granice", naglasio je hrvatski premijer.

Na pitanje kako doživljava poruke iz Nemačke da Hrvatska treba da poštuje odluku arbitražnog suda, Plenković je ponovio poziv svim zemljama članicama NATO da to "bilateralno pitanje prepuste Hrvatskoj i Sloveniji".

"Hrvatska veruje u međunarodno pravosuđe, arbitraže, ali samo onda kada je ono čisto, korektno i u skladu sa dogovorenim pravilima. Verujem da bi bilo koja druga članica, uključujući i Nemačku, učinila isto kao i Hrvatska, a ne nastavila proces za koji se dokazalo da se ne može nastaviti, rekao ; je Plenković i dodao da su SAD izdale saopštenje da je reč o bilateralnom pitanju.

Bivši ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Davor Ivo Štir izjavio je da je za Hrvatsku odluka arbitražnog suda nevažeća, jer je izašla iz tog sporazuma pošto ga je Slovenija prekršila i kontaminirala.

"Za nas ključni trenutak nije današnji dan, već 2015. kada je Sabor doneo odluku (o istupanju iz arbitraže). Ta odluka je i dalje obavezujuća za Vladu Hrvatske", rekao je Štir novinarima u Zagrebu.

Na odluku suda reagovala je i Hrvatska akademija nauke i umetnosti ; koja je takođe saopštila da presuda "nema nikakvog pravnog učinka".

Hrvatske se 2015. povukla iz arbitraže pošto je ocenjeno da je arbitražni proces nepovratno kompromitovan kada je otkriveno da su se slovenački predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i službenica slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenačkih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Maštruko: Odluka Arbitražnog suda imat će teške posljedice

Izvor: SEEbiz.eu, 30.Jun.2017, 07:45

ZAGREB - Veteran hrvatske diplomacije Ivica Maštruko ocijenio je u petak za Hinu da će odluka Arbitražnog suda u Den Haagu o teritorijalnom sporu Hrvatske i Slovenije imati teške političke posljedice jer će predstavljati polaznu osnovu za sve moguće buduće razgovore o granicama ili sudske postupke...-...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.