Petkana u Belorusiji

Izvor: Glas javnosti, 21.Avg.2012, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Petkana" u Belorusiji

BEOGRAD - Bratstvo manastira Svetih apostola Petra i Pavla iz Minska objavilo je u vidu knjige roman Ljiljane Habjanović Đurović "Petkana" koji je pre godinu dana objavljen na beloruskom u tri nastavka u najuglednijem tamošnjem književnom časopisu "Plamen", saopštila je beogradska izdavačka kuća "Globosino Aleksandrija".

Roman je objavljen po odobrenju Izdavačkog saveta Beloruske pravoslavne crkve.

Prevodilac romana je Ivan Čarota, šef katedre za slavistiku Univerziteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u Minsku i inostrani dopisnik Srpske akademije nauka i umetnosti.

Čarota je u predgovor napisao da nije slučajno što je Ljiljana Habjanović Đurović tako prihvaćena u otadžbini jer "svoja dela tematski i sadržajno povezuje upravo sa večnim i nepromenljivim - ona sama teži i svoje čitaoce poziva da se svi zajedno krećemo u susret Duhu Svetom".

"Bitan značaj ima i okolnost da su Srbi u 20. veku, zahvaljujući pre svega stvaralaštvu svetog Vladike Nikolaja (Velimirovića) i prepodobnog Justina (Popovića), ne samo sačuvali, već i veoma plodotvorno razvili tradiciju duhovne književnosti, koja je namenjena širokom krugu čitalaca" primetio je Čarota i dodao da srpska autorka "nastavlja u istom pravcu, imajući delo svetih prethodnika kao uzor, a uz to ozbiljno uzimajući u obzir potrebe svojih savremenika, posebno mlađih generacija"

Ovo je šesti prevod romana Petkana. Knjiga je do sada objavljena i na makedonskom (dva izdanja), rumunskom (šest izdanja), bugarskom (dva izdanja), ruskom (tri izdanja), a aprila ove godine i na grčkom jeziku.

Habjanović Đurović dobila je poziv beloruskog Ministarstva kulture i informacija da 1. i 2. septembra bude gost na Danima beloruske pismenosti.

Kako piše u pozivu, Dani beloruske pismenosti su tradicionalan i značajan događaj u kulturnom životu države i održavaju se uz učešće zvaničnih lica, kulturnih poslenika, predstavnika književne i naučne javnosti Belorusije i gostiju iz inostranih zemalja.

Kao gošća manifestacije Habjanović Đurović će biti predstavljena odlomcima iz "Petkane" u avgustovskom broju časopisa "LIM" i u listu "Pravoslavlje".

Osim toga, ona je pozvana je da govori studentima slavistike na Univerzitetu u Minsku i da poseti manastir Svetih apostola Petra i Pavla.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.