Papa: Mržnja, zavist i oholost prljaju život

Izvor: Politika, 19.Mar.2013, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa: Mržnja, zavist i oholost prljaju život

VATIKAN – Preuzimanjem papinskog znamenja - palije i Ribarskog prstena, ljubljenjem Jevanđelja ili poljupca Hristu i blagosiljanjem prisutnih, poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja uveden je danas na Trgu svetog Petra u Rimu u tron svetog Petra.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su predstavnici šefovi država i vlada gotovo 200 država, predstanici gotovo svih pravoslavnih crkava, jevrejske i drugih verskih zajednica, kao i gotovo milion vernika koji su u Rim pristigli iz celog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sveta.

Delegaciju Srbije predvodi predsednik Tomislav Nikolić, a Srpske pravoslavne crkve (SPC) arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Papa je pozdravio prisutne i u svojoj kratkoj propovedi izneo nekoliko poruka koje imaju višedimenzijsko značenje otvorene ne samo za hrišćane već i za sve ljude dobre volje.

Današnja svečanost se, naime, održava na praznik svetog Josipa, koji je, kako je pomenuo papa, i rođendan njegovog prethodnika Benedikta XVI koji, međutim, ne prisustvuje ceremoniji.

U kratkom obraćanju na italijanskom jeziku, papa Franja je pozvao svoje sledbenike da budu čuvari svega onog što je stvoreno, da čuvaju lepotu, ljude, da budu blagi prema svakoj osobi, posebno prema deci, starima i onima koji su, kako je rekao, najranjiviji, a najčešće na marginama naših srca.

Papa, koji je uzeo ime po ugledu na Franju Asiškog, zaštitnika siromašnih, je poručio da treba živeti u čestitosti i prijateljstvu, u poverenju i dobru i da je sve to povereno čoveku, čuvaru Božjih darova.

„Kada čovek ne udovoljava ovoj odgovornosti i ne vodi brigu o stvorenom i o braći onda dolazi do razaranja, srca i duše” rekao je papa.

On je pozvao vernike da se i dalje mole za njega, a onima koji, kako je rekao, imaju odgovornost u ekonomskom i društvenom smislu, sve žene i mu[karce da budu čuvari stvorenog, čuvari jedni drugih i našeg ambijenta.

„Nemojno dozvoliti da svet obeleže znakovi razaranja i smrti”, rekao je papa Franja.

On je poručio i da bi čovek mogao da čuva mora imati brigu o samom sebi, pa drugima i ukazao da „mržnja, zavist i oholost prljaju život”.

Papa je poručio i da se ne treba bojati dobrote i blagosti.

On je rekao da kao biskup Rima ima određenu vlast i da se ta vlast ogleda u njegovoj poniznosti prema Isusu Hristu, da bi očuvao sav narod Božji i da bi prihvatio s osećanjem i blagosti sve one koji su siromašni, gladne, žedne, bolesni, ali i one u zatvoru.

„Samo onaj ko služi u ljubavi zna čuvati”, rekao je papa i dodao „čuvajmo s ljubavlju ono što nam je Bog dao”.

Inače, papina propoved je često bila prekidana aplauzima.

Zanimljivo je da je misa održana samo na grčkom jeziku koji je dominantan u pravoslavnim crkvama, a međunarodni karakter celokupne ceremonije dalo je čitanje poruka na svim jezicima sveta.

Papa je prihvatio skroman pozlaćeni prsten na kome je lik svetog Petra u čamcu koji baca mrežu i ime pape koji ga nosi. Reč je o prstenu koji bio predložen papi Pavlu VI.

Nakon što je obukao svečano ruho, papa je kleknuo i pomolio se na grobu svetog Petra.

Ceremonija je trajala sat vremena kraće u odnosu na sve ranije.

Inače, papa Franja je Latinoamerikanac i prvi je jezuita na tronu svetog Petra.

Potiče iz italijanske iseljeničke porodice i ima dvojno - argentinsko i italijansko državljanstvo.

Za papu kažu da je Božji sluga i čuvar katoličkog identieta.

Papa je suveren države Vatikan.

Novog papu očekuju mnogi izazovi nakon niza seksualnih skandala u Vatikanu i afere „Vatiliks”, odnosno curenja najvećih tajni Rimokatoličke crkve.

Očekuje se da će se papa susresti sa predstavnicima pravoslavnih crkava među kojima je, prvi put i istoriji je ovakvom jednom činu prisutan i patrijarh vaseljenski Vartolomej i pokrenuće nastavak ekumenskog dijaloga.

Tanjug

objavljeno: 19.03.2013.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Papa Franja svečano ustoličen

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Mar.2013

VATIKAN -..Preuzimanjem papinskog znamenja - palije i Ribarskog prstena, ljubljenjem Jevanđelja ili poljupca Hristu i blagosiljanjem prisutnih, poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja uveden je danas na Trgu svetog Petra u Rimu u tron svetog Petra. Svečanoj ceremoniji prisustvovali su predstavnici...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Ustoličen 266. papa Franja

Izvor: Glas javnosti, 19.Mar.2013

VATIKAN - Novoizabrani poglavar Rimokatoličke crkve koji je kao papsko izabrao ime Franja ustoličen je u Vatikanu pred desetinama hiljada okupljenih vernika i zvanica kao novi 266. poglavar Rimokatoličke crkve...Papa Franja primio je "ribarov prsten" i papski ogrtač - "palijum", kao obeležja pontifikata....

Nastavak na Glas javnosti...

Ustoličen papa Franja

Izvor: Mondo, 19.Mar.2013

Papa Franja, lider 1,2 miliona svetskih katolik, danas je svečano ustoličen kao novi poglavar Rimokatoličke crkve, javile su agencije...prev next 0 0.. ..1 / 2..Francuski premijer sa pratnjom  ..2 / 2..Papa Franja primio je "ribarov prsten" i papski ogrtač - "palijum", na početku mise na Trgu...

Nastavak na Mondo...

Živeti u poštovanju i dobru

Izvor: Danas, 19.Mar.2013

Papa Franja (Horhe Mario Bergoljo) juče je svečano ustoličen kao novi poglavar Rimokatoličke crkve, javile su agencije. Papa Franja primio je „ribarov prsten“ i papski ogrtač - „palijum“, na početku mise na Trgu svetog Petra u Vatikanu, kojoj je prisustvovalo oko milion ljudi. Grupa kardinala...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.