Uklonjeno 16 km šina za Bg na vodi

Izvor: B92, 08.Maj.2014, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uklonjeno 16 km šina za Bg na vodi

Beograd -- Železnice Srbije“ su u prethodna dva meseca iz železničke stanice Beograd u Savskom amfiteatru, demontirale 16,7 kilometara šina, kaće Dragoljub Simonović.

Prema rečima direktora Železnica Srbije, radovi se odvijaju brže nego što je dinamikom bilo planirano.

Radovi na izmeštanju železničkih kapaciteta u železničkoj stanici Beograd, u okviru projekta "Beograd na vodi“, počeli su 8. marta ove godine.

U prethodnom periodu sa "zapadne“ i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "severne ploče“, kao i drugog i trećeg savskog koloseka do sada je demontirano 8.352 metara koloseka, odnosno 16.704 metara šina.

Demontirano je 37 skretnica (od kojih su pet upotrebljive i biće iskorišćene na drugim železničkim prugama, u skladu sa potrebama), kao i skoro 12.000 komada raznog sitnog kolosečnog pribora (vezice, vijci, tirfoni).

Pored toga, uklonjeno je i otpremljeno 788 starih betonskih pragova za stanicu Vladičin Han, dok su tri upotrebljive skretnice već otpremljene u železničku stanicu Beograd Ranžirna u Makišu.

Do sada je sa ovog prostora isečeno i 33 stubova kontaktne mreže sa pričvrsnom opremom, čijom demontažom je dobijeno 1,8 tona starog bakra.

Simonović je rekao da je od 1. maja počela demontaža koloseka i na obilaznim kolosecima pored Save.

Na poslovima prve faze izmeštanja šina iz Savskog amfiteatra, odnosno sa šireg prostora železničke stanice Beograd, svakodnevno je angažovano prosečno po tridesetak radnika srpskih železnica i odgovarajuća mehanizacija, što je sasvim dovoljno za realizaciju posla u ovoj fazi.

Tokom prve faze radova biće ukupno demontirano iz železničke stanice Beograd oko 48 kilometara šina, 105 skretnica i elektrotehnička infrastruktura u savskom priobalju, a predviđeni rok za završetak ovog posla je između šest i osam meseci.

Kada je reč o finansiranju radova prve faze na izmeštanju železničkih kapaciteta iz železničke stanice Beograd, procenjena vrednost radova je oko 2,55 miliona evra, a sredstva obezbeđuju resorna ministarstva.

"Železnice Srbije“ sav demontirani i rashodovani građevinski i elektrotehnički otpadni materijal prodavaće na javnim licitacijama i na taj način ostvarivati dodatne prihode, navedeno je u saopštenju tog Javnog preduzeća.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Demontirano 16,7 kilometara šina u Savskom amfiteatru

Izvor: Blic, 08.Maj.2014

"Železnice Srbije“ su u prethodna dva meseca iz železničke stanice Beograd u Savskom amfiteatru, demontirale 16,7 kilometara šina, a radovi se odvijaju brže nego što je dinamikom bilo planirano, izjavio je danas generalni direktor "Železnica Srbije“ Dragoljub Simonović...Radovi na izmeštanju...

Nastavak na Blic...

Uklonjeno 16,7 kilometara šina za Beograd na vodi

Izvor: Mondo, 08.Maj.2014

Železnice Srbije saopštile su danas da je za dva meseca izmešteno 16,7 kilometara šina oko železničke stanice..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.