POČEO JE STRAHOVITI NAPAD IRAČKE VOJSKE ka istorijski važnoj džamiji Al Nuri u centru Mosula!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jun.2017, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POČEO JE STRAHOVITI NAPAD IRAČKE VOJSKE ka istorijski važnoj džamiji Al Nuri u centru Mosula!

Ova džamija je od velike važnosti za Kalifat

Iračke snage koje podržavaju SAD saopštile su da su danas započele prodor ka džamiji u Mosulu, gde je pre tri godine Islamska država samoproglasila takozvani Kalifat. Iračka vojska saopštila je da su njene snage u utorak opkolile uporište ekstremističke grupe u Starom gradu u Mosulu, gde se nalazi ta dzamija, prenosi Rojters.

Kako su agencije prethodno prenele, iračke snage su u nedelju započele ofanzivu za zauzimanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Starog grada, upozorile civile da ostanu u kućama, a ekstremistima poručili da "se predaju ili da umru". Komandanti iračkih snaga izjavili su tada da ekstremisti pružaju snažan otpor, a postoji i strah za bezbednost više od 100.000 civila koliko se veruje da je zarobljeno u lavirintu uzanih ulica Starog grada.

#Iraq federal police units moved deeper into #Mosul Old City and clashes intensify. pic.twitter.com/4QOoIhJyPP

— Iraqi Day  (@iraqi_day) June 21, 2017

Ofaniziva preuzimanja kontrole nad Mosulom, de fakto prestonicom Islamske države u Iraku, počela je 17. oktobra prošle godine uz podršku međunarodne koalicije predvođene SAD. Veći deo Mosula je pod kontrolom iračkih snaga od januara, dok je bitka za poslednje uporište Islamske države u Mosulu, Stari Grad, počela u februaru i kako navodi Rojters, postaje najsmrtonosnija bitka u ofanzivi.

Vesti iz Sirije i Iraka možete pročitati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.