Otvoren prelaz Horgoš 2, posle više od mesec dana

Izvor: Studio B, 22.Okt.2015, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren prelaz Horgoš 2, posle više od mesec dana

Simboličnim uklanjanjem ograda, ministri unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske Nebojša Stefanović i Šandor Pinter, danas su ponovo za saobraćaj otvorili granični prelaz Horgoš 2, koji je zbog migrantske krize bio zatvoren.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Stefanović je ocenio da je ovo primer dobre saradnje dve zemlje, te da njihovi odnosi nisu samo reči nego i konkretna dela.

On je rekao da migrantska kriza i dalje traje i da migranti istim rutama >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << pokušavaju da se domognu Zapadne Evrope.

"Očekujemo veće angažovanje zemalja EU, jer je nemoguće da tranzitne zemlje preuzmu najveći deo tereta", napomenuo je srpski ministar policije.

Stefanović je naglasio da je potrebno međususedske odnose održati na visokom nivou i važnost toga da stanovništvo ne trpi nikakve posledice.

"Nama je najvažnije da tranzitni putevi ka zapadu, koji vode kroz Mađarsku, budu stalno otvoreni", rekao je Sterfanović.

Mađarski ministar policije je naveo da su, ponovnim otvaranjjme Horgoša 2, svi granični prelazi između dve zemlje u funkciji.

On se zahvalio Stefanoviću na svim naporima uloženim da bi prelazi bili otvoreni i rekao da je njihovo otvaranje zavisilo od dobre saradnje dve države, dva ministarstva i dve policije.

Pinter je podsetio da su na ovom prelazu migranti 16. septembra pokušali da probiju granicu i ilegalno uđu u EU.

"Nisu uzimali u obzir zakone Srbije, zakone Mađarske i regulative EU.Taj problem je zajednički zaustavljen, a posledice dovedene u red", rekao je Pinter.

On se složio sa Stefanovićem da zaustavljanje ilegalnih migracija ne zavisi od ove dve zemlje.

"Uradićemo sve da sačuvamo zakone Mađarske i zakone EU", poručio je Pinter.

Granični prelaz Horgoš 2 je najnoviji prelaz između dve zemlje koji je pušten u saobraćaj ovog proleća, u prisustvu ministara spoljnih poslova dve zemlje Ivice Dačića i Petera Sijarta.

Funkcionisao je sve do izbijanja migrantske krize, odnosno od stupanja na snagu novog, znatno oštrijeg Zakona o državnoj granici u Mađarskoj 15. septembra.

Posle toga prelaz je, zbog velikog broja migranata, bio u potpunosti zatvoren.

Danas, od podne, ovaj prelaz je otvoren za sve one kategorije saobraćaja koje ne mogu koristiti prelaz Horgoš 1 - pešake, bicikliste i poljoprivrednu mehanizaciju.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.