Otkrivene tri nove patuljaste galaksije u oribiti oko Mlečnog puta

Izvor: Blic, 11.Mar.2015, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivene tri nove patuljaste galaksije u oribiti oko Mlečnog puta

Sada je zvanično potvrđeno da Mlečni put ima nove susede. Astronomi Univerziteta Kembridž uočili su devet patuljastih satelita, uključujući i tri majušne galaksije, u orbiti oko naše galaksije, na nebu iznad južne Zemljine polulopte. Galaksije su otkrivene blizu Velikog i Malog Magelanovog oblaka - dve najveće i najpoznatije patuljaste galaksije u orbiti oko Mlečnog puta.

“Otkriće toliko velikog broja kosmičkih tela na tako malom delu neba potpuno je neočekivano”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kaže dr Sergej Koposov sa Instituta za astronomiju Univerziteta Kembridž. “Nisam verovao svojim očima.”

Sistem za utvrđivanje porekla širenja svemira i proučavanje tamne energije “Dark Energy Survey” otkrio je tri patuljaste galaksije i šest objekata za koje naučnici pretpostavljaju da su ili patuljaste galaksije ili zbijena zvezdana jata, pri čemu je razlika u tome što zvezde u zbijenim zvezdanim jatima na okupu ne drži tamna materija.

Patuljaste galaksije su najmanje od svih registrovanih galaktičkih struktura, pri čemu se ponekad sastoje od svega 5.000 zvezda, dok u Mlečnom putu ima između 200 i 400 milijardi zvezda. Takođe se procenjuje da one sadrže čak 99 odsto tamne materije, a samo jedan odsto vidljive materije, zbog čega su idealne za ispitivanje teorija o tamnoj materiji.

Najbliža od tri patuljaste galaksije, koja je udaljena 97.000 svetlosnih godina i nalazi se u sazvežđu Mrežica (Reticulum), nalazi se u fazi u kojoj je razvlače jake plimske sile Mlečnog puta. Najudaljenija i najsvetlija patuljasta galaksija, udaljena je 1,2 miliona svetlosnih godina, i nalazi se u sazvežđu Eridan, na samoj ivici Mlečnog puta i samo što nije uvučena.

“Rezultati su zbunjujući”, kaže koautor istraživanja Vin Evans. “Možda su to nekada bili sateliti koji su kružili oko Magelanovih oblaka i izbačeni usled interakcije Malog i Velikog Magelanovog oblaka. Možda su nekada bile deo ogromne grupe galaksija, koje - zajedno s Magelanovim oblacima - upadaju u naš Mlečni put.”

Procenjuje se da u orbiti oko Mlečnog puta ima više stotina patuljastih galaksija, ali ih je veoma teško naći zato što su blede. Do sada je identifikovano manje od 30 patuljastih galaksija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.