Osumnjičeni za napad na sinagogu pod istragom i za požar u džamiji

Izvor: VOA, 28.Apr.2019, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osumnjičeni za napad na sinagogu pod istragom i za požar u džamiji

Osumnjičeni za pucnjavu u sinagogi u Južnoj Kaliforniji, pod istragom je i u vezi sa nerazrešenim slučajem podmetanja požara u jednoj džamiji. Devetnaestogodišnji napadač, naoružan automatskom puškom, ušao je u subotu ujutro u sinagogu u predgrađu San Dijega i počeo da puca na vernike. Jedna žena je ubijena, a troje povređeno, među kojima i rabin i dvoje Izraelaca, saopštile su vlasti.  Napadač je zatim pobegao automobilom, ali se ubrzo predao policajcima. Identifikovan je kao Džon Ernest iz San Dijega, a navodno je autor manifesta u kojem je tvrdio da je podmetnuo požar u obližnjoj džamiji prošlog meseca i da je bio inspirisan napadačem koji je ubio gotovo 50 ljudi u dve džamije na Novom Zelandu. Šerif okruga San Dijego Bil Gor rekao je da policija i FBI istražuju "moguću umešanost" Ernesta u podmetanje požara u Islamskom centru Eskondido, 24 marta. U incidentu nije bilo povređenih. Zvaničnici su saopštili i da veruju da je Ernest delovao samostalno i da nema pretnji "po verske skupove". Nasilje u gradu Povej, 37 kilometara udaljenom od San Dijega, dogodilo se tačno šest meseci nakon što je 11 vernika ubijeno, a 6 ranjeno u napadu u sinagogi u Pitsburgu. Napadač, odgovoran za najsmrtonosniji napad na jevreje na američkom tlu, takođe je uhapšen. Gradonačelnik Poveja Stiv Vos rekao je da je pucnjava u subotu "zločin iz mržnje" i da je ta procena zasnovana na izjavama napadača u sinagogi. Šerif Bil Gor je kasnije na konferenciji za novinare rekao da se "slučaj istražuje kao ubistvo, ali i mogući zločin iz mržnje i kršenje federalnih građanskih prava".  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Osumnjičeni za napad na sinagogu pod istragom i za požar u džamiji

Izvor: Radio 021, 28.Apr.2019

Osumnjičeni za pucnjavu u sinagogi u Južnoj Kaliforniji, pod istragom je i u vezi sa nerazrešenim slučajem podmetanja požara u jednoj džamiji...Devetnaestogodišnji napadač, naoružan automatskom puškom, ušao je u subotu ujutro u sinagogu u predgrađu San Dijega i počeo da puca na vernike....

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.