Optužnica za zločine u B. Brodu

Izvor: B92, 27.Apr.2011, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica za zločine u B. Brodu

Banja Luka -- Okružni sud u Doboju potvrdio optužnicu protiv bivšeg pripadnika HV Ante Štuca, koja ga tereti za ratni zločin protiv srpskog stanovništva u Bosanskom Brodu.

Štuc, koji je inače iz Osijeka, optužen je i za teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Optužnica ga tereti da je u periodu od maja do jula 1992. na području Bosanskog Broda fizički i psihički zlostavljao zarobljene civile, postupao nečovečno prema njima nanoseći im velike telesne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i duševne boli i patnje, kao i povrede telesnog integriteta i zdravlja.

U optužnici se navode i izjave svedoka koji ukazuju da je Štuc kao pripadnik Vojne policije HVO-a Opštine Brod sa drugim pripadnicima HVO-a učestvovao u pojedinačnom i kolektivnom mučenju srpskih civila u logoru u prostorijama stadiona Fudbalskog kluba "Polet" i u podrumskim prostorijama stare zgrade Stanice javne bezbednosti Brod.

Štuc je, prema optužnici, u podrumu stare zgrade Stanice javne bezbednosti, u kojem se nalazilo izmedju 15 i 20 zatvorenika, naređivao zatvorenicima da u stavu "mirno" pevaju pesmu "Evo zore, evo dana", nakon čega ih je tukao raznim predmetima dok nisu popadali, a potom bi nastavio da ih gazi nogama sve dok nisu izgubili svest.

Takođe se navodi da je terao zarobljene Srbe da se međusobno udaraju, a kada bi procenio da to nije dovoljno, onda ih je on tukao dok nisu izgubuli svest.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvat optužen za zločine nad Srbima u Bosanskom Brodu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Apr.2011

BANJA LUKA -..Okružni sud u Doboju potvrdio je optužnicu protiv nekadašnjeg pripadnika hrvatske vojske Ante Štuca (47) iz Osijeka koja ga tereti za ratni zločin protiv srpskog civilnog stanovništva na stadionu "Polet" i u policijskom podrumu u Bosanskom Brodu, saopšteno je danas iz dobojskog Okružnog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Hrvat optužen za zločine nad Srbima u Bosanskom Brodu

Izvor: SrbijaNet.rs, 27.Apr.2011

Okružni sud u Doboju potvrdio je optužnicu protiv nekadašnjeg pripadnika hrvatske vojske Ante Štuca (47) iz Osijeka koja ga tereti za ratni zločin protiv srpskog civilnog stanovništva na stadionu "Polet" i u policijskom podrumu u Bosanskom Brodu, saopšteno je danas iz dobojskog Okružnog

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Terao ih da pevaju dok im je lomio kosti

Izvor: Vesti-online.com, 27.Apr.2011

Okružni sud u Doboju potvrdio je optužnicu protiv Ante Štuca (47) iz Osijeka koja ga tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Brodu, saopšteno je iz Okružnog tužilaštva.

Nastavak na Vesti-online.com...

Potvrđena optužnica za zločine u Bosanskom Brodu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Apr.2011

Okružni sud u Doboju potvrdio optužnicu protiv bivšeg pripadnika Hrvatske vojske  Ante Štuca, koja ga tereti za ratni zločin protiv srpskog stanovništva u Bosanskom Brodu. Štuc, koji je inače iz Osijeka, optužen je i za teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava. Optužnica ga tereti...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

APELACIONI SUD POTVRDIO KAZNU VUJANOVIĆU

Izvor: Kurir, 27.Apr.2011

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je prvostepenu presudu Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kojom je Stanko Vujanović osuđen na jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora...BEOGRAD  - Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je prvostepenu presudu Odeljenja za ratne zločine Višeg...

Nastavak na Kurir...

Terao žrtve da pevaju dok ih je mlatio

Izvor: Radio 021, 27.Apr.2011

Okružni sud u Doboju potvrdio je optužnicu protiv Ante Štuca (47) iz Osijeka koja ga tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Brodu.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.