Oprezno s letovanjima, epidemija je promenila pogled na svet

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Apr.2020, 17:08

Oprezno s letovanjima, epidemija je promenila pogled na svet

Epidemiolog dr Predrag Kon ukazao je danas da treba biti oprezan sa planiranjem letovanja. Lično, kaže, neće ići nigde, jer se u Srbiji oseća bezbednije i sigurnije.

"Sve će više biti pritisak, kako situacija bude sve bolja i bolja, da se što pre ukinu sve mere, ali moramo da budemo svesni da imamo prilično osetljivu populaciju, pogotovo kod starijih od 65 godina i da preporuke neće biti jednake za sve", rekao je Kon na pres konferenciji.

O tome će se, kaže, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pričati u okviru stručnog tima lekara, a u skladu sa ukupnom epidemiološkom situacijom daće se preporuke zasnovane na onome što se zna.

"Uvek je bolje biti u svojoj zemlji i ne dobiti infekciju u tuđoj zemlji, to je najjednostavnije obrazloženje. Lično neću ići (van Srbije), putovaću u Srbiji, ovde se osećam bezbednije je i sigurnije", rekao je Kon.

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević navela je da čim se postavlja pitanje u vezi sa letovanjima, znači da je veliki deo građana svetan toga da se radi dobar posao i da se polako vraćamo na put normalnih životnih aktivnosti.

Ona je rekla da su stručno mišljenje i zdravstveni aspekti mnogo stroži, od ekonomskih, na primer, pa su zato možda stručnjaci u nezahvalnoj situaciji.

"Državni vrh je tu fleksibilniji. Ali, struka je prilično stroga i jednoglasna. Nismo još izašli potpuno iz ove priče, iako se kraj nazire. Treba da idemo korak po korak", rekla je Kisić.

Epidemija je, kaže, promenila naš pogled na svet, pa nam verovatno više neće biti najvažnija stvar kada ćemo i gde da odemo na odmor.

"Svi se nadamo da se što pre vraćamo u normalne životne tokove, ali moramo da budemo oprezniji", rekla je Kisić Tepavčević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.