Opozicija u Tanzaniji traži nove izbore i poziva na masovne proteste

Izvor: B92, 31.Okt.2020, 13:38

Opozicija u Tanzaniji traži nove izbore i poziva na masovne proteste

Dve glavne opozicione stranke u Tanzaniji traže ponavljanje izbora održanih u sredu, posle masovnih optužbi za izbornu prevaru.

Pozivaju ljude na izađu na mirne proteste u ponedjeljak.

Zajedničko saopštenje opozicionih stranaka "Chadema" i "ACT Vazalendo" objavljeno je danas, samo nekoliko sati nakon što je populistički predsednik predsednik Tanzanije Džon Magufuli proglašen ubedljivim pobednikom drugog kruga izbora i osvojio petogodišnji mandat.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Vladajuća stranka Čama Ča Mapinduzi osvojila je dovoljno mesta u parlamentu za promenu ustava, ubedljivo osvojivši i opoziciona uporišta.

"Ono što se dogodilo 28. oktobra nisu bili izbori, već kasapljenje demokratije", rekao je novinarima predsednik Chademe Friman Mbou, tvrdeći da je tokom glasanja ubijeno više od 20 ljudi.

"Zahtevamo da se izbori ponove i raspusti državna izborna komisija."

Opozicija tvrdi da su bilo brojnih nepravilnosti pre i tokom glasanja, navodeći da su hiljade posmatrača oterane sa biračkih mesta, da je internet bio usporen ili čak uopšte nije radio i da su glasačke kutije isporučene na birališta sa već obeleženim listićima.

Magufuli je proglašen pobednikom sa osvojenih 12,5 miliona glasova, odnosno 84 odsto, dok je vodeći opozicioni kandidat Tundu Lisu osvojio 1,9 miliona ili 13 odsto.

Lisu je odbacio rezultate izbora i pozvao međunarodnu zajednicu da ih ne prizna.

Nacionalna izborna komisija u kasno sinoć saopštila da su izbori regularni. Izlaznost je bila oko 50 odsto.

Policija je potvrdila da je uhapšeno puno ljudi oko izbora, ali da nije bilo ubistava.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.