Izvor: Blic, 14.Apr.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odobreno uvođenje šerijatskog prava u delu Pakistana

Pakistanski predsednik Asif Ali Zardari potpisao je ukaz kojim se šerijatsko pravo uvodi u dolinu Suat, na severozapadu zemlje, u skladu sa dogovorom koji treba da zaustavi vojno delovanje ekstremista, javili su pakistanski mediji.

Zardari je sinoć potpisao ukaz pošto je pakistanski parlament usvojio rezoluciju u kojoj se to preporučuje, javila je agencija APP. U preporuci parlamenta navodi se da se zahvaljujući mirovnom sporazumu bezbednosna situacija u Suatu poboljšala. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Učestali napadi širom Pakistana i širenje uticaja talibana na severozapadu zemlje podstiču zabrinutost za stabilnost države koja ima nuklearno oružje i ključni je saveznik SAD u naporima da se stabilizuje susedni Avganistan.

Pakistanske vlasti su prihvatile u februaru zahtev islamskih ekstremista za uvođenje šerijatskog prava u dolinu Suat kako bi se okončale borbe koje traju godinu dana. Protivnici dogovora tvrde da će to samo ojačati pobunjenike.

Zardari, koji je obećao da će zaustaviti pobunjenike, našao se pod pritiskom konzervativaca i vodeće stranke na severozaadu zemlje koji su tvrdili da uvođenje šerijatskog prava jedino može doneti mir.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.