Odlučeno: Tri zemlje šalju oružje; odbačeni ruski zahtevi

Izvor: B92, 21.Jan.2022, 20:58

Odlučeno: Tri zemlje šalju oružje; odbačeni ruski zahtevi

Članice NATO-a Estonija, Litvanja i Letonija poslaće Ukrajini protivoklopne i protivvazdušne rakete američke proizvodnje.

To su večeras najavili njihovi ministri odbrane u saopštenju. Takođe, NATO je odbacio ruske zahteve za povlačenjem snaga iz Rumunije i Bugarske.

Češka ministarka odbrane Jana Černočova predložiće vladi sledeće sedmice slanje pošiljke tenkovske municije u vreme dok se strahuje od napada Rusije.

"To bi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bila donacija, rešavamo proceduru kako bi se to moglo obaviti što je pre moguće. Jasno poručujemo Ukrajini da smo uz nju", rekla je ona nakon sastanka s ministrom spoljnih poslova Janom Lipavskim o tom pitanju.

Černočova je rekla da će detalji o pošiljci biti objavljeni nakon što vlada razmotri taj predlog sledeće srede.

Lipavski je rekao da je Češka spremna za "najgori scenario" u situaciji izazvanoj ruskom "taktikom ucene koja preti invazijom na Ukrajinu".

"Estonija, Litvanija i Letonija i njihovi saveznici zajedno brzo rade na predaji sigurnosne pomoći Ukrajini", stoji u saopštenju.

Estonija će poslati protivoklopne rakete džavelin, a Litvanija i Letonija protivvazdušne rakete stinger.

Američki Stejt department dopustio im je da pošalju američke rakete i drugo oružje Ukrajini, rekla su u sredu tri izvora upoznata s odlukom, dok je američki predsednik Džozef Bajden predvideo da će Rusija krenuti na Ukrajinu.

Zapadne zemlje strahuju da Moskva planira novi napad na Ukrajinu na koju je izvršila invaziju 2014. i anektirala Krim.

Rusija to poriče, ali navodi da bi mogla preduzeti neodređenu vojnu akciju ako joj se ne ispune sigurnosni zahtevi, među kojima i obećanje da se Ukrajina nikada neće moći da se pridruži NATO-u.

NATO je odbacio ruske zahteve da povuče svoje snage iz Rumunije i Bugarske, javlja Rojters.

"NATO se neće odreći mogućnosti da zaštiti i brani svoje članice, pa će imati prisustvo i u državama na istoku granica NATO", izjavila je portparolka NATO Jana Lungesku.

Moskva je tražila pravno obavezujuće garancije od NATO da se Alijansa neće širiti na istok i da će se vratiti granicama iz 1997. godine.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da bezbednosne garancije koja Moskva traži od Zapada uključuju povlačenje NATO snaga iz Rumunije i Bugarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Povezane vesti

LETONIJA, LITVANIJA I ESTONIJA ŠALJU UKRAJINI RAKETE: Podrška za ojačavanje odbrambene mogućnosti Kijeva!

Izvor: Kurir, 21.Jan.2022

Tri članice NATO-a, Estonija, Litvanija i Letonija poslaće Ukrajini protivoklopne i protivvazduhoplovne rakete američke proizvodnje, saopštilo je litvansko Ministarstvo odbrane.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.