Odalović: Povlačenje osoblja jasna diplomatska poruka

Izvor: RTS, 22.Avg.2017, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odalović: Povlačenje osoblja jasna diplomatska poruka

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Veljko Odalović rekao je za RTS da Srbija od svojih suseda, po pitanju glasanja o ulasku Kosova u Unesko, očekuje najmanje neutralnost.
Veljko Odalović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da Makedonija ničim izazvana u poslednjih nekoliko meseci menja odnos i politiku prema Srbiji.

"Srbija je apsolutno neko ko ulaže mnogo u dobrosusedske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odnose i neko ko je nosilac svih pozitivnih tokova u regionalnom razvoju i saradnji, svesni toga da je bez takve sradnje ceo prostor u mnogo većem problemu. Srbija susedima pruža ruku i to je ono što ponekad najviše zaboli kada sa svim ovim pozitivnim i otvorenim porukama naiđete na visok stepen nerazumevanja kao u Makedoniji", istakao je Odalović.
Državni sekretar u MSP-u napominje da je odnos prema našem osoblju u Makedoniji gori neko odnos nekih "zemalja sa kojima imate sporove" jer, kako kaže, te zemlje iskazuju više poštovanja prema diplomatskim predstavnicima.
Odalović ocenjuje da je povlačenje osoblja iz Ambasade u Skoplju razumna poruka i vrlo jasna u diplomatskim krugovima.
"Iskoristićemo narednih desetak dana da izvršimo unutrašnju konsolidaciju i da se sa našim osobljem pripremimo za povratak sa aspekta bezbednosti i svega onoga što se dešavalo", ukazao je Odalović.
Komentarišući saopštenje makedonske vlade u kom se navodi da će prilikom glasanja o članstvu Kosova u Unesku imati u vidu poziciju većine zemalja članica Evropske unije, Odalović je rekao da je takav stav neodgovoran.
"Unesko nije organizacija evropskog karaktera, a čak ni članice EU ne podržavaju takav stav. Najmanje što smo očekivali od suseda je da budu neutralni", rekao je Odalović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Odalović: Razumna poruka povlačenje osoblja ambasade u Makedoniji

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Avg.2017

Generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Veljko Odalović izjavio je danas da je povlačenje osoblja ambasade Srbije u Makedonije razumna i vrlo jasna poruka u diplomatskim krugovima..."Iskoristićemo narednih desetak dana da izvršimo unutrašnju konsolidaciju i da se sa našim osobljem pripremimo...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.