Odalović: Povlačenje osoblja jasna diplomatska poruka

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Veljko Odalović rekao je za RTS da Srbija od svojih suseda, po pitanju glasanja o ulasku Kosova u Unesko, očekuje najmanje neutralnost.

Veljko Odalović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da Makedonija ničim izazvana u poslednjih nekoliko meseci menja odnos i politiku prema Srbiji.

"Srbija je apsolutno neko ko ulaže mnogo u dobrosusedske odnose i neko ko je nosilac svih pozitivnih tokova u regionalnom razvoju i saradnji, svesni toga da je bez takve sradnje ceo prostor u mnogo većem problemu. Srbija susedima pruža ruku i to je ono što ponekad najviše zaboli kada sa svim ovim pozitivnim i otvorenim porukama naiđete na visok stepen nerazumevanja kao u Makedoniji", istakao je Odalović.

Državni sekretar u MSP-u napominje da je odnos prema našem osoblju u Makedoniji gori neko odnos nekih "zemalja sa kojima imate sporove" jer, kako kaže, te zemlje iskazuju više poštovanja prema diplomatskim predstavnicima.

Odalović ocenjuje da je povlačenje osoblja iz Ambasade u Skoplju razumna poruka i vrlo jasna u diplomatskim krugovima.

"Iskoristićemo narednih desetak dana da izvršimo unutrašnju konsolidaciju i da se sa našim osobljem pripremimo za povratak sa aspekta bezbednosti i svega onoga što se dešavalo", ukazao je Odalović.

Komentarišući saopštenje makedonske vlade u kom se navodi da će prilikom glasanja o članstvu Kosova u Unesku imati u vidu poziciju većine zemalja članica Evropske unije, Odalović je rekao da je takav stav neodgovoran.

"Unesko nije organizacija evropskog karaktera, a čak ni članice EU ne podržavaju takav stav. Najmanje što smo očekivali od suseda je da budu neutralni", rekao je Odalović.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије