Izvor: B92, 10.Sep.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gelbard: Nova politika za Balkan

Beograd -- Spoljnopolitički savetnik Baraka Obame, Robert Gelbard, ocenio da će buduća administracija SAD imati drugačiji pristup Balkanu.

On je naveo da Kosovo, koje je sada centar "balkanske politike" SAD, ne sme da bude uslov Srbiji za evropske integracije. Bivši američki izaslanik za Balkan, Gelbard je u intervjuu agenciji Beta tokom kraćeg boravka u Beogradu rekao da je u timu Obame zadužen za koordinaciju politike prema Balkanu.

On je istakao da Bušova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << administracija prve četiri godine nije uopšte bila zainteresovana za Balkan, "a onda je odjednom to postala politika u čijem centru je bilo Kosovo".

"Verujem da treba da razvijemo regionalnu strategiju i takođe verujem da je Srbija centar te strategije. Istorija nas uči da kada je u Srbiji stabilnost i napredak, biće ih i u čitavom regionu. Pogrešno je imati politiku koja je fokusirana oko Kosova. To mora da bude regionalna i regionalno integrisana politika", rekao je Gelbard u razgovoru sa urednicom Bete Marinom Rakić.

"Mi želimo da vidimo Srbiju potpuno integrisanu u evroatlantske institucije. Želimo da vidimo Srbiju i srpski narod u boljoj situaciji nego danas. Verujem da srpska vlada može to da učini i želim da vidim ovu srpsku vladu kako sarađuje sa narednom američkom vladom i da se vratimo na vrlo pozitivne odnose koje smo imali ranije", rekao je on.

Iako, kako je rekao, sada radi za Obamu, Gelbard je ocenio da će, bez obzira da li će novi predsednik SAD biti Obama ili njegov rival, republikanac Džon Mekejn, politika prema Balkanu biti "mnogo bolja" i da će "odnosi (između SAD i Srbije) biti mnogo bolji".

Povodom ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji u parlamentu Srbije, on je ocenio da je to prvi i ključan korak i čestitao poslanicima Skupštine Srbije i srpskom narodu što su to postigli.

Gelbard je rekao da se ne slaže sa izjavom Ričarda Holbruka da Srbija ne treba da uđe u EU dok ne prizna Kosovo "jer je priznanje Kosova potpuno odvojeno pitanje koje nikada nije bilo postavljeno kao preduslov za članstvo u EU".

Ukazao je da je ulazak u EU pod normalnim uslovima već "ekstremno težak" i da je " nametanje dodatnih tereta previše".

Gelbard je ocenio da mora da se shvati da "srpski narod, neki ljudi u Srbiji, imaju snažna i razumljiva osećanja o Kosovu". Ali, dodao je, krivicu treba staviti tamo gde i jeste - na Slobodana Miloševića koji je kreirao set okolnosti koje su učinile izuzetno teškim da se Kosovo povrati.

"Nažalost, ova situacija je poslednjih godina postala gora zbog mnogih akcija prethodne vlade, a u osnovi zbog grubosti bivšeg premijera Koštunice tokom pregovora. On je sa jedne strane govorio da želi da Kosovo ostane deo Srbije, a sa druge nije želeo ni da razgovara sa kosovskim Albancima. I ministar Samardžić, koji je po meni to pitanje vrlo loše vodio, bio je u kontrastu sa mnogim drugim članovima vlade".

Komentarišući ruski stav o Kosovu, on je ocenio da "Rusija ne brine zaista o Srbiji" i da "igra veoma opasnu šahovsku igru".

"Oni se pretvaraju da imaju vrlo pozitivne odnose sa Srbijom jer žele da naprave probleme sa Zapadom. Ruska vlada nema stvarni interes da podrži Srbiju. Bila bi nesrećna greška ako bi srpski narod mislio da je njegova budućnost uz Rusiju".

Ukazavši da uskoro počinje svakodnevno učešće u dvomesečnoj kampanji Baraka Obame, Gelbard je kandidata demokrata opisao kao "briljantnog" i osobu koja je "izuzetno dobro primljena kod svih rasa, uzrasta, polova u SAD".

"To će bez sumnje biti veoma teški izbori... Mislim da se birajući njega dobija prilika za dramatičnu promenu percepcije SAD u svetu. On predstavlja nešto potpuno drugačije jer njegov sopstveni međunarodni 'bekgraund' ima izuzetan prijem. Ubeđen sam da će pobediti", rekao je Gelbard.

Gelbard je bio specijalni američki izaslanik za Balkan od 1997. do 1999. godine, u administraciji Bila Klintona, a potom ambasador u Indoneziji. Sada je predsednik konsultantske firme "Vašington global partners".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gelbard: Ne slažem se sa Holbrukom, a Rusija ne brine o Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Sep.2008

BEOGRAD - Spoljnopolitički savetnik Baraka Obame, Robert Gelbard, ocenio je da će buduća američka administracija imati drugačiji pristup regionu i istakao da Kosovo, koje je sada centar "balkanske politike" SAD, ne sme da bude uslov Srbiji za evropske integracije...Bivši američki izaslanik...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Gelbard: Priznanje Kosova ne sme biti uslov Srbiji za prijem u EU

Izvor: Blic, 10.Sep.2008

Spoljnopolitički savetnik Baraka Obame, Robert Gelbard, ocenio je da će buduća američka administracija imati drugačiji pristup regionu i istakao da Kosovo, koje je sada centar "balkanske politike" SAD, ne sme da bude uslov Srbiji za evropske integracije.....Bivši američki izaslanik za Balkan,...

Nastavak na Blic...

"Nova politika SAD prema Balkanu"

Izvor: EMportal, 11.Sep.2008, 08:37

Spoljnopolitički savetnik Baraka Obame Robert Gelbard ocenio je da će buduća administracija SAD imati drugačiji pristup balkanu i da Kosovo, sada centar "balkanske politike" SAD, ne sme da bude uslov Srbiji za evropske integracije.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.