Izvor: B92, 22.Maj.2010, 02:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosti: Srbija u v.d. stanju

Beograd -- Prošla su 2 meseca kako Radovan Jelašić "u ostavci" radi kao guverner NBS. To nije jedina državna institucija u kojoj rukovodioci, sede u "privremenom" stanju.

Tako je u ovom trenutku, praktično, cela mreža sudova u Srbiji u v. d. statusu.

Iako je rok da budu imenovani za predsednike istekao 31. marta, čelnici 127 sudova i dalje su u statusu "vršioca funkcija". U tužilaštvima je nešto bolja situacija, pa je od njih 66 ostalo još samo petoro sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "zvanjem" vršilac funkcije.

Sličnih situacija ima i u javnim preduzećima, zavodima, fondovima, agencijama, kulturnim i prosvetnim ustanovama, sistemu odbrane.

Već nekoliko meseci na čelu PIO fonda i Nacionalne korporacije za osiguranje kredita su vršioci dužnosti direktora, nakon što su prethodni podneli ostavku.

I direktor ”Srbijašuma” Duško Polić krajem marta podneo je ostavku, a tu funkciju do daljeg obavlja njegov zamenik Igor Braunović. Kako nam je rečeno u ovom preduzeću, novi direktor biće izabran na konkursu, a kada će on biti raspisan - ne zna se - jer se čeka usvajanje Zakona o šumama.

Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja od prošlog oktobra ima privremenog direktora Jadranku Đuričić:

"Konkurs za ovo mesto je u toku, jer je Agencija još u procesu osnivanja. Do njegovog izbora, kao ”privremeni” direktor normalno radim i imam puna ovlašćenja", kaže Đuričićeva.

Primera ovakve prakse ima još. Vojni obaveštajci još od 2003, kada je Vrhovni savet odbrane SCG smenio tadašnjeg prvog čoveka VOA - nemaju direktora. Prvi sledeći po hijerarhiji je zamenik direktora, a na tom mestu je od jula prošle godine pukovnik Dragan Vladisavljević.

Predsednik Odbora za finansije Zoran Krasić navodi nam i slučaj Komisije za hartije od vrednosti, čije je novo rukovodstvo, po zakonu, Skupština trebalo da izabere još 2006, a to se ni do danas nije dogodilo.

Nova v. d. stanja se gotovo svakodnevno ”gomilaju” u raznim institucijama. Samo na sednici prošle nedelje, Vlada je imenovala čelne ljude devet zdravstvenih institucija na Kosovu, i svi su vršioci dužnosti direktora. Sredinom maja Ministarstvo prosvete formiralo je privremeni školski odbor i postavilo v. d. direktora gimnazije u Požarevcu.

Kako objašnjavaju naši sagovornici, duga i komplikovana konkursna procedura najčešći je razlog zašto na čelu nekih institucija i mesecima sede privremena kadrovska rešenja.

Ali, ima i drugih, najčešće političkih razloga, kada koalicioni partneri ne mogu da postignu dogovor koga će imenovati ili kada stranka kojoj je pripao određeni resor ne može da pronađe odgovarajuće kadrove.

Iako po zakonu vršioci dužnosti imaju puna ovlašćenja i odgovornost, oni najčešće samo održavaju postojeće stanje i ne preduzimaju važne poteze u rukovođenju institucijom.

Praksa v. d. stanja nije ni nova niti od juče. Najpoznatiji primer je Nataša Mićić, koja je bila vršilac dužnosti predsednika Srbije. Bivši republički javni tužilac Slobodan Radovanović ceo mandat proveo je u v. d. stanju. Zvanje v. d. generalnog sekretara predsednika Srbije imao je i nedavno razrešeni Vladimir Cvijan.

Održavanje provizorijuma u važnim institucijama nije dobro. Na taj način vlast lakše drži pod kontrolom ljude koji su na čelnim pozicijama, jer su oni, zbog. v. d. stanja, stalno u strahu za svoj položaj", kaže Nemanja Nenadić iz ”Transparentnosti Srbija”.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.