Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Mar.2016, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosti: Srbija će tražiti od EU da reaguje zbog ponašanja Hrvatske

Srbija će tražiti reakciju Evropske unije zbog ponašanja Hrvatske i njenog mešanja u unutrašnje poslove Srbije, pišu beogradske Novosti u izdanju od subote.

Beograd će verovatno uputiti i zvaničan protest Zagrebu zbog nedavne izjave hrvatskog vicepremijera Bože Petrova koji je kritikovao vlasti u Srbiji što nisu izručile Vojislava Šešelja Haškom tribunalu kako bi bio prisutan na izricanju presude >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << za ratne zločine, potvrdio je za list ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

"Zvanični Beograd zatražiće reakciju EU zbog ponašanja Hrvatske, koja se meša u unutrašnje stvari naše zemlje, srozava prava srpske nacinalne manjine i na svakom koraku koči naš put ka Briselu, ceo region vraća u prošlost i podiže tenzije na Balkanu", pišu Novosti

Dačić je ocenio da je mešanje Hrvatske u unutrašnje stvari Srbije neprimereno i da očekuje da će stav lidera EU i dalje biti da bilateralna pitanja treba ostaviti zemljama da ih pojedinačno rešavaju.

"Ovo nije prvi put da se Hrvatska ponaša nefer u međususedskim odnosima, da pokušava da zaustavi naše EU integracije. Bolje bi bilo da prvo reše pobleme koji muče Srbe u Hrvatskoj i da se ponašaju po kriterijumima EU", izjavio je Dačić za Novosti.

Vicepremijer i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić izjavio je za Novosti da hrvatski političari "već mesecima bilduju patriotske mišiće" na Srbiji i da očekuje da će Zagreb gde god može pokušati da "minira" Srbiju na putu ka EU.

"Ne dajemo povod za ovakvo ponašanje komšija i ako ovako nastave, srozaće naše odnose na najniže moguće grane, što nije u interesu ni nas, ni njih, ni čitavog regiona i EU", kazao je Ljajić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

"Srbija će se obratiti EU zbog ponašanja Hrvatske"

Izvor: B92, 19.Mar.2016

Beograd -- Srbija će tražiti reakciju Evropske unije zbog ponašanja Hrvatske i njenog mešanja u unutrašnje poslove Srbije, pišu beogradske Novosti u izdanju od subote...Beograd će verovatno uputiti i zvaničan protest Zagrebu zbog nedavne izjave hrvatskog vicepremijera Bože Petrova koji je kritikovao...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.