Novinari i urednici napuštaju redakcije jer ih ne plaćaju

Izvor: Blic, 09.Okt.2009, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinari i urednici napuštaju redakcije jer ih ne plaćaju

Bačka Palanka - Kada je ovih dana Svetozar Tomić, direktor i urednik "Nedeljnih novina" podneo ostavku, a za njim i Predrag Vuletić iz Radio-televizije BAP, iz ovih medija su procurele informacije da je njihov odlazak posledica nezavidnog materijalnog položaja tri lokalna medija, kao i da sve redakcije imaju problema sa isplatama zarada.

- Skoro je izvesno da će iz "Nedeljnih novina" otići svi koji budu našli neki drugi angažman, a dva ključna čoveka iz redakcije su već >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << najavila odlazak - kaže novinar "Nedeljnih" koji je želeo anonimnost.

"Nedeljne" je kupio Miodrag Nikić iz Novog Sada za 100.000 evra na šest rata, i već ih je preprodao, a ime novog gazde većina zaposlenih ne zna.

- Bivši direktor Svetozar Tomić dobio je mesto u Kulturnom centru gde će praviti "Informator". A mnogi sumnjaju da bi "Informator" mogao kasnije prerasti u novine.

U Radio BAP-u koji je pre mesec dana odvojen od televizije i sada su to dva samostalna javna preduzeća, kažu da je para sve manje, a opština je tražila otpuštanje najmanje pet, od 17 zaposlenih. Radio BAP deli frekvenciju sa crkvenim Radio "Tavorom" koji emituje program od sedam ujutru do 15 popodne, a ostatak vremena pripada Radio BAP-u.

- Mislim da je naš bivši direktor prihvatio da deli frekvenciju sa "Tavorom" jer je mislio da tako imamo veće šanse, ali sad se pokazuje da je to bio dobar potez samo za jednu stranu i da nam oni damping cenama odneše sve pare za reklame - kaže Marija Krajinović, iz službe za marketing radio BAP-a.

Svetlana Panin, nova direktorka BAP radija kaže da je prihod od marketinga više nego prepolovljen zbog krize i konkurentskog radio "Tavora". Ona naglašava da imaju kvalitetan kadar, da su veoma slušana stanica ne samo u Palanci nego skoro u pola Bačke, ali to ne prate finansijski efekti.

- Za 17 zaposlenih opština obezbedi pola budžeta za plate, a drugu polovinu mi više ne možemo da obezbedimo. Što se tiče otpuštanja radnika, mi nemamo nikakav plan, ali znam da se bez socijalnog programa ljudi ne mogu izbacivati na ulicu - kaže Panin.

TV otporna na krizu

U boljem položaju od ostalih medija nalazi se jedino BAP televizija, koja se pokazala otpornijom na krizu. Konkurenti kažu da joj je pomoglo i to što je miljenica političara. Đorđe Jarčević, direktor ove kuće to ne spori, ali dodaje da je tv slika magično privlačna i za advertajzing i da na tržištu obezbede više od pola budžeta potrebnog za funkcionisanje programa sa 16 zaposlenih.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.