Nove evropske sankcije Belorusiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2011, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove evropske sankcije Belorusiji

BRISEL -

Savet Evropske unije na nivou ministara spoljnih poslova usvojio je danas nove sankcije Belorusiji zbog "pogoršanja situacije sa ljudskim pravima i nastavka represije protiv predstavnika opozicije", javljaju danas novinske agencije pozivajući se na diplomatske izvore.

Ruska agencija Itar-Tas s navodi da je na “crnu listu” EU >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stavljeno još 13 beloruskih imena, prvenstveno predstavnika sudskih organa.

Agencija Frans pres je prenela reči diplomate koji je zahtevao anonimnost da je Brisel odlučio da zamrzne sredstva i zabrani putovanje sudijama koji su izricali presude opozicionim političarima “bez pravnog osnova”.

Sada je na “crnoj listi” ukupno 190 beloruskih činovnika, kojima je zabranjen ulazak na teritoriju Unije i čiji bankarski računi treba da budu zamrznuti ukoliko budu pronađeni u evropskim bankama, podseća ruska državna agencija.

EU je pooštrila režim sankcija Minsku posle predsedničkih izbora u Belorusiji 19. decembra, na kojima je pobedio Aleksandar Lukašenko, i antivladinih demonstracija koje su beloruske službe brzo ugušile, navodi Itar-Tas s.

Beloruska opozicija organizovala je nedozvoljeni protest krajem prošle godine pošto je saopšteno da je na izborima pobedio dosadašnji predsednik Lukašenko, demonstranti su nasrnuli na zgradu vlade, a policija je privela više od 600 ljudi, od kojih je većina prekršajno kažnjena.

Za učešće u neredima već je osuđeno nekoliko desetina ljudi, među kojima je i nekoliko predsedničkih kandidata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.