Izvor: TvojPortal.com, 24.Avg.2011, 01:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš: otvorena Sigurna kuća

Južne vesti NIŠ - Prva regionalna sigurna kuća u Nišu zvanično je otvorena. U kuću se već uselilo jedanaest žena i osmoro dece koji su boravili u Prihvatilištu za žene i decu žrtve nasilja.


Ova Sigurna kuća je na površini od 388 kvadratnih metara, a žrtve nasilja u porodici biće smeštene u deset soba i na raspolaganju će imati i dnevni boravak i potpuno opremljene kuhinje i kupatila. U svakom trenutku moći će da primi 25 žena sa decom, a u slučaju potrebe, >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << ovi kapaciteti se mogu proširiti.
Sigurnu kuću zvanično su otvorili ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić i gradonačelnik Niša Miloš Simonović.
    - Naš cilj je da nasilja bude što manje, Ministarstvo je sačinilo strategiju za sprečavanje nasilja u porodici i biće usvojena krajem septembra meseca, a cilj je prevencija - rekao je Ljajić na otvaranju Sigurne kuće u Nišu.
On je naglasio da će tokom septembra u Centrima za socijalni rad početi obuka stručnih kadrova koji će raditi sa počiniocima nasilja u porodici.
Rasim Ljajić je rekao da je od 2005. godine povećano porodično nasilje nad decom, a čak 6,5 puta povećano nasilje nad odraslima, pre svega nad ženama. Svaka druga žena u Srbiji izložena je psihičkom nasilju, svaka treća žena izložena je nekom fizičkom nasilju od strane jednog od članova porodice, dok se svakoj četvrtoj ženi preti nasiljem.
    - Veliko mi je zadovoljstvo što ova zgrada može da služi za potrebe Sigurne kuće. Ali, ja bih bio najsrećniji ukoliko u ovoj Sigurnoj kući bude što manje stanara. Mislim da to treba da bude cilj svih nas, a to je da se nasilje u porodici i nasilje nad ženama smanji kako bi što manje žena sa decom koristilo usluge ove Sigurne kuće - rekao je Miloš Simonović.
Sigurna kuća ima regionalni karatker, a sarađivaće i sa filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje u okolnim mestima, kako bi mogla da se obezbedi kvalitetna prekvalifikacija i dokvalifikacija žena žrtava nasilja i njihovo ekonomsko osamostaljenje i osnaženje.

nišsigurna kuca

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.