Nikolić: Šumarice opomena za sve

Izvor: Vesti-online.com, 21.Okt.2012, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Šumarice opomena za sve

Danas se obeležava Dan sećanja na sve srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, a kod spomenika "V 3" podignutom na mestu na kojem su 21. oktobra 1941. godine nacistički okupatori streljali đake i profesore u Kragujevcu, održana je tradicionalna antiratna manifestacija Veliki školski čas. Manifestaciji u Kragujevcu prisustvovao je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je poručio da su ovakvi datumi opomena za >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sve.

Tomislav Nikolić polaže venac u spomen parku Šumarice

Ovaj zločin jeopomena za sve: Tomilsav Nikolić, predsednik Srbije

Žarko Obradović, Tomislav Nikolić, Veroljub Stevanović

Državni vrh došao u Kragujevac da oda počast stradalima u Drugom svetskom ratu

Održana liturgija ispred spomen parka Šumarice

Liturgija povodom godišnjice zločina nad decom u Kragujevcu za vreme Drugog svetskog rata

 

"Mislim da je ovo dobra opomena za sve i mislim da je dobro što je ovde bio i njegova ekselencija ambasadr Nemačke (Hajnc Georg Vilhem) i time pokazao veličinu svog naroda. Nikada narod ne stoji iza zlikovaca", kazao je Nikolić novinarima.

 

Današnji dan se ove godine prvi put obeležava i kao državni praznik Dan sećanja na sve srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.

 

Manifestciji u Šumaricama prisustvovali su potpredesdnik Skupštine Srbije Konstantin Arsenović, ministar prosvete Žarko Obradović, ministarka energetike Zorana Mihajlović, ministar kulture Bratislav Petković, državni sekretar u ministarsvu omladine i sporta Nenad Borovčanin i generalni sekretar Ministrastva sppoljnih poslova Zoran Marković.

 

 

Prisustvovali su i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, kao i predstavnici diplomatskog kora iz Nemačke, Palestine, Slovačke, Belorusija, Rusije, Bosne i Hercegovine, Italije i Crne Gore. Počast nastradalima odale su i delegacije gradova pobratima i prijatelja Kragujevca.

 

Održana sveta arhijerejska liturgija

Velikom škoskom času prethodilo je održavanje svete arhijerejske liturgije od 8.30 u Hramu svetih novomučenika u Šumaricama, a od 10.30 kraj humke streljanih đaka i profesora moleban će služiti episkop Šumadijski Jovan.

Vence su položili direktorka kragujevačje gimnazije, predsednik države, gradonačelnik Kragujevca, potpredsednik skupštine, i u ime Vlade ministarka energetike.

 

Poemu za ovogodišnji Veliki školski čas "Oni su ušli u dom naš" napisao je Jovan Zivlak, a muziku je komponovao Miroslav Štatkić, dok je scenografiju uradio Milivoje Štulović.

 

U izvođenju poeme, u režiji Božidara Dimitrijevića, učestvovaće glumci Marko Nikolić, Gorica Popović, Dejan Cicmilović, Nadica Jurišić, Saša Pilipović i Aldin Salihović.

 

Veliki školski čas održava se od 1944. godine, a od 1971. godine utvrđuje se njegova koncepcija i tada prerasta u umetničku manifestaciju.

 

Od 1972. godine do 2010. godine u programima obeležavanja Velikog školskog časa, kraj spomenika streljanim đacima i profesorima učestvovalo je više 50.000 izvođača.

 

Svake godine izvedeno je originalno književno i muzičko delo, napisano za tu manifestaciju, ukupno 27 poema, dva dramska dela i 33 orginalna muzička dela.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Oni su ušli u dom naš

Izvor: Kragujevac.rs, 21.Okt.2012

U znak sećanja na Kragujevčane streljane 1941. godine, u Spomen parku Šumarice održan je Veliki školski čas, jedinstvena antiratna manifestacija na kojoj je izvedena poema ''Oni su ušli u dom naš'' autora Jovana Zivlaka iz Novog Sada..

Nastavak na Kragujevac.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.