Nikodijević predsednik Skupštine Beograda

Izvor: Blic, 23.Apr.2014, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikodijević predsednik Skupštine Beograda

Izborom predsednika i sekretara parlamenta i njihovih zamenika, i verifikacijom mandata odbornika, danas je konstituisana Skupština grada Beograda. Sednica je završena bez datuma održavanja nove, na kojoj će biti izabran gradonačelnik i članovi Gradskog veća. Nikola Nikodijević, član SPS-a izabran je za predsednika gradskog parlamenta. Za zamenika predsednika Skupštine izabrana je Andrea Radulović (SNS). Za sekretara skupštine izabrana je Sonja Podunavac (SNS), a za zamenika Vukica >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Lončar (DSS).

Na kraju sednice, predsednik Nikodijević je obavestio odbornike da će o novoj sednici, na kojoj bi trebalo da budu izabrani gradonačelnik i njegov zamenik, biti naknadno obavešteni.

Pročitajte još

Antić: Nikodijević će raditi odgovorno uvažžavajući opoziciju

Nikodijević: Konsultacije o gradonačelniku tokom dana

Novoizabrani predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević izjavio je da će tokom dana biti vođene konsultacije o kandidatu za gradonačelnika srpske prestonice, kao i o datumu održavanja sednice na kojoj će gradonačelnik biti izabran.

Nikodijević je novinarima, nakon što je izabran za predsednika Skupštine grada, rekao da predlog kandidata za gradonačelnika zavisi od Srpske napredne stranke koja je osvojila najviše glasova na izborima i da će, kada bude dobio potvrdu od naprednjaka da žele da istaknu kandidata, zakazati sednicu na kojoj će biti izabran.

- Hajde prvo da završimo posao oko konstituisanja gradskog parlamenta, pa da sednemo da razgovaramo o tome. Dan-dva neće nikome škoditi - rekao je Nikodijević novinarima.

Upitan da li će sednica na kojoj će biti izabran gradonačelnik biti sutra, Nikodijević je rekao da će to videti tokom dana, jer će se posle završetka konstituisanja Skupštine razgovarati i o tome.

Komentarišući medijske navode da je kandidat Siniša Mali, Nikodijević je rekao da neće da se bavi spekulacijama i istakao da su kadrovska rešenja na SNS-u i da veruje u njihov izbor.

Lider SNS-a Aleksandar Vučić izjavio je ranije da su najozbiljniji kandidati za gradonačelnika predsednik privremene uprave Siniša Mali i ministar pravde Nikola Selaković.

Ipak, kako se danas nezvanično može čuti u gradskoj skupštini najverovatniji gradonačelnik Beograda je Siniša Mali, a njegov zamenik Andreja Mladenović iz DSS-a.

Dragan Đilas nije došao na sednicu

Sednici prisustvuje 105 odbornika, a među njima su potpredsednici SNS Zorana Mihajlović i Nikola Selaković, kao i Vanja Udovičić, Siniša Mali, lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin, predsednik beogradskog odbora SPS Aleksandar Antić.

Bivši gradonačelnik Dragan Đilas nije došao na sednicu.

Sednicu vodi najstariji odbornik Profir Rančić (75), a pomažu mu Nevena Milosavljević iz SNS i Anka Vukelić Grgurović.

Na početku sednice, odbornici su minutom ćutanja odali počast Jovanu Krkobabiću.

Demokrate se drže u grupi, Udovičić se slikao sa Mandićem

S obzirom na to da se promenio odnos snaga u gradskom parlamentu, naprednjaci su vidno zadovoljniji svojim statusom u Skupštini grada, dok se demokrate na svim pauzama drže zajedno u grupi i međusobno pričaju.

Aleksandar Antić uglavnom se druži sa svojim kolegama iz Vlade Zoranom Mihajlović i Nikolom Selakovićem, a tu je i ministar Vanja Udovičić koji je iskoristio i priliku da se slika sa sportskim kolegom rukometašem Vladom Mandićem.

Predsednik Privremenog veća Siniša Mali pričao je sa novinarima, ali je najviše stajao sa Zoranom Mihajlović, Nikolom Selakovićem, Aleksandrom Jovičićem i Aleksandrom Antićem. U nekoliko navrata im se pridružio i Andreja Mladenović. Dok je trajalo glasanje za izbor predsednika Skupštine, Aleksandar Antić prišao je Zoranu Alimpiću koji mu je u prethodnom mandatu bio zamenik dok je bio predsednik skupštine grada.

Sednicom predsedava najstariji odbornik Profir Rančić iz PUPS-a, koji se solidno snašao u ulozi predsedavajućeg. U nekoliko navrata je napravio sitne greške, što je izazvalo i smeh odbornika.

Održan je minut ćurtanja zbog smrti Jovana Krkobabića.

Odbornicima su na raspolaganju pored vode i kafe, sendviči i rolnice sa sirom, a slade se raznovrsnim kolačima. Tokom sednice, potpredsednica SNS Zorana Mihajlović podnela je ostavku na mesto odbornika u gradskom parlamentu, kao i još tri odbornika iz SNS.

Danas predlog za novog gradonačelnika

Gradonačelnik Beograda se, prema zakonu, ne bira na konstitutivnoj sednici, ali može biti izabran i istog dana, samo na novoj sednici, koju zakazuje novoizabrani predsednik Skupštine grada.

Međutim, kako je najavio lider SNS i mandatar za sastav Vlade Srbije Aleksandar Vučić, u Skupštini grada danas će stići predlog kandidata za novog gradonačelnika, koji će, kako je rekao, biti izabran sutra, odnosno 24. aprila.

Mali i Selaković najozbiljniji kandidati za gradonačelnika

Gradonačelnik i Gradsko veće, prema zakonu, moraju biti izabrani najkasnije u roku od mesec dana od dana održavanja konstitutivne sednice gradskog parlamenta, odnosno do 23. maja.

Gradonačelnik prestonice bira se iz reda odbornika, na vreme od četiri godine, tajnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja odbornika Skupštine grada. Kandidata za gradonačelnika predlaže predsednik Skupštine grada.

Vučić je ranije rekao da su najozbiljniji kandidati za gradonačcelnika predsednik Privremenog organa Siniša Mali i ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

Administrativno - mandatna komisija imaće 11 članova - šest sa liste SNS, dva iz DS i po jednog iz SPS, PUPS-a i DS S-a. Predsednik te komisije biće iz DS pošto je običaj da ga opozicija predlaže, a njegov zamenik iz SNS.

Najviše odbornika SNS - 63

Najviše odbornika u Skupštini grada imaće lista predvođena SNS - 63, DS će imati 22 odbornika, koalicija SPS-PUPS-JS 16, a DSS devet.

Inače juče su u Skupštini grada održane konsultacije Malog i Vesića sa predstavnicima lista i stranaka koje su ušle u beogradski parlament.

Na tim konsultacijama je bilo reči o tehničkim pitanjima vezanim za konstitutivnu sednicu, a dogovoreno je i gde će sedeti koja odbornička grupa.

Takođe je dogovoreno da će budući sastav GIK-a imati 15 članova, odnosno predsednika i šest članova sa liste SNS, tri iz DS, po dva iz SPS i DS S i jednog iz PUPS-a.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Nikodijević: Borićemo se da Beograđani žive kvalitetnije i bolje

Izvor: Blic, 23.Apr.2014

Novoizabrani predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević izjavio je danas da će ekonomski oporavak grada biti najvažniji zadatak nove vlasti, a da će među prvim potezima biti donošenje budžeta jer je grad u privremenom finansiranju...Nikodijević je, nakon što je izabran za predsednika...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.