Nemačka o srpskoj rezoluciji: Tražimo drugačiji pristup

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Avg.2010, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka o srpskoj rezoluciji: Tražimo drugačiji pristup

NJUJORK/BEOGRAD -

Nemačke diplomate u Ujedinjenim nacijama, uoči sednice Generalne skupštine na kojoj će se raspravljati o mišljenju Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, potvrdile su da na tom planu nastoje da nađu drugačiji "pristup od onog koji je predložila Srbija".

"Vode se diskusije u Njujorku - kao i u drugim prestonicama - o tome kako na najbolji način pristupiti savetodavnom mišljenju Međunarodnog suda pravde, objavljenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 22. jula", izjavio je Tanjugu predstavnik za štampu nemačke misije u UN Aleksander Eberl.

"Kao i uvek sa pregovorima koji se odnose na tako značajna pitanja, među članicama UN održavaju se formalni i neformalni razgovori, svaki na odgovarajućem nivou koordinacije. Uzevši to u obzir, mogu da potvrdim da smo (kao i uvek) u kontaktu sa našim srpskim kolegama", navodi se u pisanoj izjavi.

"Želim da naglasim našu veliku zainteresovanost da radimo zajedno, posebno sa našim srpskim kolegama, da se nađe pristup koji će imati veći konsenzus i biti produktivniji od onog koji je predložila Srbija", izjavio je Eberl.

Ima li "kontrarezolucije": Brisel ćuti, Vašington negira

Dve sedmice uoči rasprave o rezoluciji Srbije o Kosovu u Generalnoj skupštini UN, EU još ćuti o tom dokumentu, Vašington tvrdi da ne priprema svoju rezoluciju o srpskoj pokrajini, a Priština najavljuje da će sa "svojim zaštitnicima" raditi da predlog Srbije doživi neuspeh.

U britanskoj misiji pri UN Tanjugu je rečeno da su u toku diplomatske konsultacije zemalja EU i, osim te opšte formulacije, u krugovima Unije na Ist riveru nije moglo da se dođe do bilo kakve informacije.

Skupljaju glasove protiv Srbije

Lobiranje protiv srpske rezolucije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija na sebe su preuzeli lično državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država Hilari Klinton i ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg, saznaje Blic u diplomatskim izvorima u Njujorku.

U njihovim pismima, u koja je Blic imao uvid i koja su lideri spoljnih poslova dve velike sile lično poslali predsednicima država ili vlada pedesetak zemalja, pa i Kini, traži se odbacivanje srpske rezolucije, uz prilično uvredljivo obrazloženje koje svedoči o nerazumnosti postupaka Srbije.

U dva pisma, oba na po dve strane, detaljno se objašnjava da je, upravo na zahtev Srbije, Generalna skupština UN zatražila od Međunarodnog suda pravde mišljenje o tome da li je kosovska deklaracija o nezavisnosti u suprotnosti sa međunarodnim pravom i potencira da je najviši sud jasno izneo mišljenje da ona to nije.

Dalje se objašnjava da Srbija odbija da prihvati i to jasno mišljenje i da je zato podnela rezoluciju u Generalnoj skupštini UN.

U pismima se traži da se ta rezolucija odbaci "jer je budućnost i Kosova i Srbije u Evropskoj uniji".

Ne zna se, naime, da li se u okviru konsultacija razgovara o zajedničkom stavu prema srpskoj rezoluciji, ili o rezoluciji koju bi pripremila sama Unija, a "zid tišine" diplomate objašnjavaju poverljivošću sadržaja razgovora.

Tanjugov izvor naveo je još samo to da izuzev Beograda niko više nije podneo predlog rezolucije vezan za mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hiseni izjavio je da Priština neće podnositi Generalnoj skupštini UN "protivrezoluciju": "Neće biti nikakve protivrezolucije u Generalnoj skupštini. Institucije Republike Kosovo smatraju da nema potrebe za bilo kakvom rezolucijom. Mi i naši zaštitnici se angažujemo da srpska rezolucija doživi neuspeh u UN."

Beogradski dnevnik Blic je objavio da SAD pripremaju svoju rezoluciju, u kojoj je ključno da se traže pregovori između Beograda i Prištine i zaključuje nepromenljivost statusa Kosova. Kako je rekao analitičar Obrad Kesić, Vašington još nije odlučio da li da svoju rezoluciju preda direktno ili preko neke prijateljske zemlje, na primer Albanije.

Ambasada SAD u Beogradu demantovala je te tvrdnje. "Takva rezolucija ne postoji", rečeno je Tanjugu u ambasadi SAD.

Diplomate u Njujorku podsećaju da su konsultacije u UN uobičajena praksa, kako bi se obezbedilo da što više država glasa za neki tekst.

Za diplomatske razgovore ima vremena do 9. septembra, za kada je zakazana sednica Generalne skupštine UN na čijem dnevnom redu je srpska rezolucija.

Protiv srpske rezolucije 65 zemalja?

U aktivno lobiranje protiv srpske rezolucije uključili su se i ministri spoljnih poslova Francuske i Saudijske Arabije, saznaje Blic u diplomatskim krugovima.

Ovo se tumači kao rezultat posebno velike nervoze koju je srpska rezolucija unela u ove zemlje.

Ovako visok stepen diplomatske aktivnosti tumači se u međunarodnim krugovima kao posledica zabrinutosti, pre svega SAD, za političku stabilnost na Kosovu.

Beograd zasad ima obećanje 50 zemalja da će glasati za srpsku rezoluciju.

Prema diplomatskim izvorima, SAD, Velika Britanija, Francuska i Saudijska Arabija dobile su obećanje 65 zemalja da će glasati protiv srpske rezolucije.

Mnoge zemlje su poklekle pod pritiscima velikih sila i obećale da neće glasati za srpsku rezoluciju, ali neće glasati ni protiv, već će ostati uzdržane, piše današnji Blic.

U međuvremenu, u Beogradu će boraviti šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele, gde će, kako je najavljeno, "zastupati stav vlade da je za Nemačku pitanje statusa Kosova rešeno i da nema potrebe za novim pregovorima", što je "potvrdilo i mišljenje MSP".

"Sada se radi o tome da se korak po korak u formi praktičnog napretka odnosi između Srbije i Kosova normalizuju i poboljšaju", rekao je predstavnik nemačkog MIP-a.

Po rečima zamenika pomoćnika ministra spoljnih poslova Srbije Zdravka Ponoša, poseta Vestervelea dolazi u pravom trenutku i prilika je za razgovor koji bi vodio kompromisnom rešenju koje je prihvatljivo i Srbiji i Uniji.

Srbija neće povući rezoluciju o Kosovu, ali nije nam cilj da ulazimo u sukobe sa EU čiji član nameravamo da postanemo, izjavio je Ponoš.

"Srbija je spremna za takav razgovor i kompromise, ali postoje i crvene linije preko kojih Srbija ne može ide, a da ne ugrozi svoje vitalne nacionalne interese. Za takav konstruktivan pristup, koji vodi održivom rešenju kosovskog problema, Srbija ima razumevanja među većinom članica UN, ali i među članicama EU", kaže Ponoš.

"Srbija ne želi da se situacija zamrzne i ostane kakva jeste, mi želimo da se taj problem rešava. Činjenica da veliki broj država nije priznao Kosovo govori u prilog našoj poziciji da taj problem nije rešen", zaključio je Ponoš.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.