Nema više prisluškivanja građana

Izvor: Kurir, 13.Avg.2012, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema više prisluškivanja građana

Upozorili smo na potrebu da se ta oblast uredi zakonom i da se isključi mogućnost improvizacije i kršenja prava građana, poručio Rodoljub Šabić

BEOGRAD - Direktor BIA Nebojša Rodić, danas u razgovoru sa ombudsmanom Sašom Jankovićem i poverenikom za informacije od javnog značaja Rodoljubom Šabićem, podržao je sve mere kako bi se sprečilo neovlašćeno prisluškivanje.Šabić je ocenio de je sastanak bio "veoma konstruktivan".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<
"BIA se slaže sa našim predlozima, ali ne donosi ona zakone. Njena podrška je važna, ali sledeći potez je na ministarstvu pravde, unutrašnjih poslova i odbrane, Vladi i Skupštini", rekao je Šabić, prenosi B92.Janković i Šabić su sa Rodićem, osim pristupu bezbednosnih službi informacijama o razgovorima i SMS porukama građana kod mobilnih operatera, razgovarali i o problemima u vezi sa bezbednosnim proverama građana, ali i o lošim stranama oblasti tajnosti podataka.

Šabić je rekao da se dešava da se "tajnom zaštiti nešto što tajna nikako ne bi trebalo biti". "Mislim i da je tu postignuta saglasnost", rekao je Šabić. Kako je naveo, razgovarano je i o bezbednosnim proverama koje obavljaju službe bezbednosti prilikom postavljanja nekoga na javnu funkciju. Tu smo upozorili na potrebu da se ta oblast uredi zakonom i da se isključi mogućnost improvizacije i kršenja prava građana", rekao je Šabić.

Janković i Šabić zatražili su i bolju zaštitu zaposlenih u službama bezbednosti - takozvanih uzbunjivača koji ukazuju na kršenje zakona. Traži se, između ostalog, kriminalizovanje ometanja istrage koju vode nezavisni kontrolni državni organi, poput zaštitnika građana i poverenika za informacije od javnog značaja.

Poverenik i ombudsman dali su 14 preporuka republičkoj Skupštini i Vladi. "Nijedna od bezbednosnih struktura to ne može da uradi sama. Ona naravno treba da vodi računa da svoje aktivnosti svodi u zakonske okvire. To je problem funkcionisanja sistema. Mi u sistemu nemamo elemente koji se moraju graditi i zato je predloženo tih 14 mera. Biće potrebno i angažovanje i drugih ministarstava, odbrane, pravde i vlade i naravno parlamenta", rekao je Šabić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.