Bez kvoruma za budžet?

Izvor: B92, 21.Nov.2011, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez kvoruma za budžet?

Beograd -- Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila da postoji mogućnost da ne bude kvoruma za raspravu o budžetu. SVM i SPO "neće praviti probleme".

Ona je rekla da je moguće da neki poslanici ne daju kvorum za raspravu o Predlogu zakona o budžetu i da nema "konkretne informacije" kad će taj zakonski predlog biti u skupštinskoj proceduri, dodajući da se ipak nada da će najveći broj poslanika dati svoj doprinos radu parlamenta i da će politički ciljevi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti u drugom planu.

"Ovo jeste period koji je jako blizu izbora i postoji mogućnost da neki poslanici neće to želeti. Ako ne bude kvoruma čak i kod tako ozbiljnog predloga zakona, nećemo tehnički to moći da učinimo", rekla je Đukić Dejanovićeva. "Ali moram biti i realna, sve je moguće", dodala je.

Ona je rekla i da nema obaveštenje da će biti "prevelikog kašnjenja" u skupštinskoj proceduri, s obzirom na to da, kako je navela, parlament po ustaljenoj praksi raspravlja o Predlogu zakona o budžetu u poslednjim danima decembra.

Predsednica parlamenta očekuje da će kvorum biti postignut i u utorak i da će poslanici završiti glasanje o zakonima, prekinuto u četvrtak, a zatim početi novu sednicu, na kojoj je prva tačka Predlog zakona o rehabilitaciji.

Đukić Dejanovićeva je rekla da su je poslanici SPO, koji su u četvrtak izašli iz sale nezadovoljni što se među predloženim tačkama za glasanje nije našao i predlog da se glasa o interpelaciji o radu ministra vera i dijaspore Srđana Srećkovića, funkcionera te stranke, obavestili da će sutra učestvovati u radu. Liberalno demokratska partija nikada nije podržavala ni budžet ni rebalans budžeta, zato što su, kako smatraju, uvek bili "ceh užasne ekonomske politike, beskrajnih subvencija državnim i partijskim gubitašima, ustupaka koalicionim partnerima", pa to neće učiniti ni sada.

Kako je Tanjugu rekao poslanik LDP-a Bojan Djurić, ta stranka ne bi ni sada podržala budžet, čak i kada bi vlada "bila u stanju da ga nekako sastavi i predloži", što se, kako smatraju, neće dogoditi.

Vlada Srbije, kako su naveli, ne dolazi u parlament s predlogom budžeta, računajući na komotno i nekontrolisano "privremeno finansiranje" u jeku izborne kampanje.

(Kraj) mdg/div/drm

NNNN

SPO: Nećemo praviti probleme

Srpski pokret obnove neće praviti probleme u parlamentu prilikom rasprave o budžetu, izjavio je danas potpredsednik SPO Aleksandar Jugović.

"Ne znam šta je problem, ali znam da SPO nije problem kada su u pitanju budžet i evropski zakoni. Probleme za funkcionisanje parlamenta trebalo bi tražiti u drugim strankama vladajuće koalicije, a ne u Srpskom pokretu obnove. Mi nećemo destabilizovati Vladu Srbije, jer je naš zajednički cilj dobijanje statusa kandidata a zatim i članstvo u EU", rekao je Jugović agenciji Beta.

SVM: Nećemo uskratiti kvorum

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor rekao je da ta stranka neće uskratiti kvorum za početak skupštinske rasprave o državnom budžetu Srbije za 2012. godinu, ali nije rekao da li će ga podržati.

"Mi nikada nismo uskraćivali kvorum na početku rasprave o bilo kojem zakonskom predlogu", rekao je Pastor, dodajući da će poslanici SVM-a, koji je deo vladajuće koalicije, pošto pročitaju predlog budžeta za 2012, izjasniti o njemu, i da će, ako predlog bude "protivustavan", podneti amandmane.

LSV: Podrška zavisi od teksta

I poslanici Lige socijaldemorkata Vojvodine odlučiće da li će dati kvorum za stavljanje predloga zakona o budžetu za narednu godinu na dnevni red sednice i da li će za njega kasnije i glasati, u zavisnosti od toga kako će taj tekst izgledati.

"U zavisnosti od toga kako predlog budžeta bude izgledao i da li će, kako je to Ustav propisao, za Vojvodinu biti obezbeđeno sedam odsto sredstava iz republičkog budžeta, odlučićemo da li ćemo podržati taj predlog zakona", rekla je poslanica te stranke Aleksandra Jerkov.

LDP: Nećemo podržati budžet

Liberalno demokratska partija nikada nije podržavala ni budžet ni rebalans budžeta, zato što su, kako smatraju, uvek bili "ceh užasne ekonomske politike, beskrajnih subvencija državnim i partijskim gubitašima, ustupaka koalicionim partnerima", pa to neće učiniti ni sada.

LDP ne bi ni sada podržala budžet, čak i kada bi vlada "bila u stanju da ga nekako sastavi i predloži", što se, kako smatraju, neće dogoditi, kaže poslanik LDP-a Bojan Đurić.

Vlada Srbije, kako su naveli, ne dolazi u parlament s predlogom budžeta, računajući na komotno i nekontrolisano "privremeno finansiranje" u jeku izborne kampanje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obezbeđen kvorum za rad parlamenta

Izvor: RTS, 21.Nov.2011

Očekujem da će sutra biti obezbeđen kvorum za rad parlamenta i da će poslanici završiti glasanje o zakonima prekinuto u četvrtak, kaže predsednica skupštine Slavica Đukić-Dejanović. Poslanici SPO-a učestvovaće sutra u radu...Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović očekuje...

Nastavak na RTS...

Možda neće biti kvoruma za budžet

Izvor: B92, 21.Nov.2011

Beograd -- Predsednica Skupštine Srbije Slavica đukić Dejanović nema informacija kada će se tekst predloga zakona o budžetu stići u parlament...Ona je, međutim, dodala da će se po ustaljenoj praksi o predlogu zakona raspravljati u poslednjih dana u decembru...Predsednica Skupštine se nada da...

Nastavak na B92...

Skupština ostaje bez kvoruma za budžet?

Izvor: Vesti-online.com, 21.Nov.2011

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila da postoji mogućnost da ne bude kvoruma za raspravu o budžetu. SVM i SPO "neće praviti probleme"...Ona je rekla da je moguće da neki poslanici ne daju kvorum za raspravu o Predlogu zakona o budžetu i da nema "konkretne informacije"...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.