Nastavlja se postupak za rehabilitaciju Draže Mihailovića

Izvor: Vesti-online.com, 22.Feb.2013, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavlja se postupak za rehabilitaciju Draže Mihailovića

U Višem sudu u Beogradu danas bi trebalo da bude nastavljen postupak za rehabilitaciju komandanta četničkog pokreta i Jugoslovenske vojske u otadžbini u Drugom svetskom ratu Dragoljuba Mihailovića, koji je posle rata osuđen na smrt zbog saradnje sa okupatorom.

General Draža Mihailović

Svedočenje pred sudom trebalo bi da nastavi istoričar Branko Latas, kojeg je predložio SUBNOR. Viši sud će odluku o rehabilitaciji Mihailovića saopštiti pisanim putem. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

Prvi osnovni sud u Beogradu je 5. oktobra proglasio Mihailovića mrtvim i kao datum njegove smrti utvrdio 31. jul 1946. godine. Ta odluka je bila preduslov za okončanje postupka rehabilitacije.

Zahtev za rehabilitaciju su 2006. godine podneli Mihailovićev unuk Vojislav Mihailović, profesori Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruženje jugoslovenske vojske u otadžbini.

Zahtevom je zatraženo poništenje presude od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt zbog kolaboracije s nacističkim okupatorima i kojom su mu oduzeta sva građanska prava.

Dva dana kasnije, 17. jula 1946. godine, streljan je kao državni neprijatelj "broj jedan", ali nije objavljeno gde je streljan i sahranjen.

Postupak za rehabilitaciju je počeo 16. septembra 2010. godine.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Beograd: Nastavak procesa za rehabilitaciju Draže Mihailovića

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Feb.2013

Svjedočenjem historičara Branka Latasa danas se pred Višim sudom u Beogradu nastavlja postupak za rehabilitaciju zapovjednika Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Draže Mihailovića, javlja Tanjug. Očekuje se da bi, pošto Latas završi svoj iskaz koji je počeo da...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.