NSRS Jednoglasno usvojen Zakon o obradi i objavljivanju rezultata popisa

Izvor: Blic, 13.Jul.2016, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NSRS Jednoglasno usvojen Zakon o obradi i objavljivanju rezultata popisa

Zakon o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u Srpskoj, kojim se uređuje način obrade i objavljivanja rezultata popisa, usvojen je danas, na posebnoj sednici NSRS sa 66 glasova.

Niko nije glasao protiv, a nije bilo ni suzdržanih poslanika.

Tokom diskusije, poslanik Koalicije Domovina, Nedim Čivić uputio je žestoke kritike na predloženi zakon koji je nazvao "civilizacijaska sramota" i zakon jačeg.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
- Ovaj zakon je nastavak ideologije istrebljenja nesrba iz RS. Otkud vam pravo da oduzimate Bošnjacima, koji su preživeli etničko čišćenje i genocid, pravo na život u RS – kazao je.

Kada je završio izlaganje, Čivića je Nedeljko Čubrilović, predsednik NSRS upozorio na rečnik koji koristi.

- Pozivam vas da prestanete provoditi politiku devedesetih, jer je očito da se ovim zakonom pokušava dovršiti ono sto se nije uspelo u ratu uraditi Bošnjacima i Hrvatima u RS – kazao je Čivić tokom diskusije.

Ovom izjavom izazvao je burnu reakciju srpskih poslanika.

Nenad Stevandić, potpredsednik NSRS, zatražio je od Čivića da se izvini zbog tvrdnji o etničkom čišćenju Bošnjaka, jer je "jedina istina da su Srbi očišćeni iz Federacije".

Koalicija Domovina je napustila zasedanje, jer su ubeđeni da će se ovaj zakon svakako doneti preglašavanjem.

Tvrde i da će tražiti dalju zaštitu pred višim institucijama RS i BiH.

Senad Bratić, poslanik SDA, izjavio je da je današnja sednica NSRS izašla izvan njenih nadležnosti, loš je primer demokratije u RS i pokušaj uvođenja paralelizma u institucijama.

- Rezultati koje objavila državna agencija su konačni – kazao je.

Podsećamo, Čivić je smenjen sa mesta predsednika SO Zvornik, jer je imao prijavljeno mesto prebivalista u Tuzli.

Ipak, ponovo se prijavio da živi u Zvorniku.

Neophodni pouzdani podaci

Direktor Republičkog zavoda za statistiku, Radmila Čičković izjavila je da je neophodno da RS što pre objavi pouzdane i zakonite rezultate popisa stanovništva.

- Zbog tih razloga je potrebno doneti zakon o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u Republici Srpskoj po hitnom postupku - istakla je Čičkovićeva.

Dodala je da objavljivanje nezakonitih podataka može izazvati izuzetno štetne posledice po Srpsku na demografskom, ekonomskom, društvenom, socijalnom i političkom planu, kao i drugim oblastima života.

Ona je podsetila da su prema Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine konačni rezultati popisa trebalo da budu objavljeni nakon što prethodno budu obrađeni po jedinstvenom programu obrade podataka.

- Osnovni cilj donošenja ovog zakona je objavljivanje pouzdanih i metodološki ispravnih podataka iz popisa – kazala je.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.