NS: Filozofski fakultet duguje EU

Izvor: B92, 25.Mar.2014, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NS: Filozofski fakultet duguje EU

Novi Sad -- Filozofski fakultet u Novom Sadu mora da vrati EU više od 90.000 evra, zbog neregularnih finansijskih izveštaja iz Tempus projekta "Omladinski rad u zajednici".

Filozofski fakultet našao se u neprijatnoj situaciji zbog Tempus projekta "Uvod i implementacija akademskog programa omladinskog rada u zajednici putem jačanja interregionalne saradnje u zemljama Zapadnog Balkana", realizovanog od 15. januara 2009. do 30. septembra 2012, piše portal 021.rs.

Kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proizvod ovog projekta nastao je akreditovani master program Omladinski rad u zajednici, čija je prva generacija studenata upisana 2011/12, a koji se izvodi na Univerzitetu u Novom Sadu.

Problem je nastao jer je Izvršna agencija EU za obrazovanje u nekoliko navrata tokom projekta vraćala finansijske izveštaje tražeći njihove izmene i dopune, da bi prošlog maja ispostavila račun za povraćaj novca u iznosu od čak 93.442,15 evra. Po rigoroznim pravilima trošenja budžetskih para iz EU, sporni troškovi nastali tokom Tempus projekta nisu bili priznati i Filozofski fakultet je Briselu morao da uplati 41.989,91 evra od doznaka drugih partnera na projektu.

Kako stoji u zapisniku Saveta Filozofskog fakulteta od 12. novembra 2013, uprava fakulteta je tražila obrazloženje od koordinatorke projekta prof. dr Olivere Gajić i menadžerke projekta prof. dr Spomenke Budić "kako su dopustile da Brisel potražuje ovoliku sumu", ali nisu dobili obrazloženje sporne situacije. Od tada menadžerke na ovom projektu sa Fakultetom komuniciraju preko advokata, što za Radio 021 potvrđuje profesorka Olivera Gajić:

"Podneta je krivična prijava Višem sudu u Novom Sadu protiv dekana, započet je sudski postupak i dok se on ne okonča nećemo davati nikakve izjave".

Fakultet je 20. septembra 2013. popisao svu opremu kupljenu u okviru Tempus projekta i nakon toga je ukupna potraživana suma smanjena na 92.512,75 evra.

"Na sastanku Saveta fakulteta, između ostalih, doneta je i odluka da se unesu izmene Finansijskog plana za 2013. godinu i da se time Briselu obezbedi preostali deo duga od 50.522,84 evra", kaže predsednica Saveta Filozofskog fakulteta prof. dr. Jasmina Grković Mejdžor.

"Mi smo konstatovali da treba platiti nepriznate troškove u tom i tom iznosu prema ugovornim obavezama. Da bi se to uradilo mi smo morali da promenimo Finansijski plan, to je druga odluka, i treća je bila da smo zadužili dekana da preduzme odgovarajuće pravne radnje, da se od lica za koje se bude utvrdilo da su odgovorna pokrene postupak za nadoknadu štete. Ja ne znam ko je odgovoran, niti se Savet bavi time", navodi Jasmina Grković Mejdžor.

Zamenica upravitelja Tempusa, Sofija Dukić za 021 objašnjava da je glavni problem sposobnost naših institucija da rade finansijski menadžment na projektima Evropske unije. Ona kaže da je Filozofski fakultet jedini slučaj neregularnosti, a na pitanje ko je bio zadužen za monitoring tokova novca odgovara:

"Ovo je bio projekat iz te prve generacije kada je, ipak, ostala odgovornost fakulteta da zatvara finansijski izveštaj. Već od naredne godine kod svih projekata u Srbiji zatvaranje finansijskih izveštaja postala je odgovornost Univerziteta, znači Univerzitetskih rektorata".

Od Dekanata Filozofskog fakulteta nismo uspeli da dobijemo obrazloženje ove situacije. Vraćen nam je mejl sa molbom da imamo razumevanja i da je zvaničan stav Filozofskog fakulteta da se do okončanja pravnog postupka koji je u toku neće davati izjave na temu ovog Tempus projekta, koji će po svemu sudeći svoj epilog imati pred pravosudnim organima.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NS: Fakultet mora da vrati 92.500 €

Izvor: B92, 26.Mar.2014, 09:08

Novi Sad -- Filozofski fakultet u Novom Sadu mora da vrati EU više od 90.000 evra, zbog neregularnih finansijskih izveštaja iz Tempus projekta "Omladinski rad u zajednici"...Filozofski fakultet našao se u neprijatnoj situaciji zbog Tempus projekta "Uvod i implementacija akademskog programa omladinskog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.