Morales ponovo predsednik

Izvor: RTS, 13.Okt.2014, 08:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Morales ponovo predsednik

Predsednik Bolivije Evo Morales pobedio je već u prvom krugu predsedničkih izbora velikom većinom glasova, pokazuju rezultati sinoć objavljenih anketa sprovedenih odmah po zatvaranju birališta.

Prema preliminarnim istraživanjima instituta "Mori" i "Ipsos", Morales je osvojio 61 odsto glasova u skoro svim provincijama zemlje osim u Beniju, gde vodi njegov glavni protivnik Samuel Dorija Medina, prenosi Beta.

Odmah po objavljivanju rezultata, nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << hiljada Moralesovih pristalica okupilo se na glavnom trgu La Paza gde se nalazi predsednička palata.

Morales je osvojio treći petogodišnji predsednički mandat, dok će njegova partija Socijalistički pokret, prema preliminarnim rezultatima izbora, dobiti 111 od 130 mesta u donjem domu i 25 od 36 mesta u gornjem domu parlamenta.

Morales je prvi Indijanac koji je postao šef države, a ugled je stekao jer je potekao iz običnog naroda i zato što se služio antiimperijalističkom retorikom.

Međutim, njegova dugoročna moć leži u ekonomskoj i političkoj stabilnosti Bolivije, iako mu protivnici zameraju da nije dovoljno uradio protiv šverca droge i korupcije.

Morales je došao na vlast 2006. godine sa 54 odsto glasova i reizabran je 2009. godine sa 64 odsto.

U Boliviji su juče održani i predsednički i parlamentarni izbori.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.