Mogerini: Sledeći sastanak Beograda i Prištine 24. januara

Izvor: RTS, 19.Jan.2017, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini: Sledeći sastanak Beograda i Prištine 24. januara

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozvala je Beograd i Prištinu na sastanak na visokom nivou 24. januara u Briselu, u okviru dijaloga uz posredovanje Evropske unije.
"Razvoj događaja poslednjih nekoliko dana istakao je potrebu za povećanom posvećenošću i angažovanjem dve strane kroz dijalog", navodi se u saopštenju na sajtu Evropske službe za spoljne poslove.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Napredak u normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine ostaje od najvećeg značaja za obe strane, za Evropsku uniju i za Zapadni Balkan u celini, ističe se u saopštenju visoke predstavnice.
Premijer Aleksandar Vučić je ranije danas rekao da je spreman da sa albanskom stranom razgovara o slučaju voz i dolasku snaga ROSU na sever Kosova.
"Ići ćemo u Brisel, mi i albanska strana. Što se nas tiče, to nije problem. Posle razgovora sa (odlazećim američkim potpredsednikom Džozefom) Bajdenom, imaćemo i nekih drugih kontakata, verovatno i direktnih, i pokušati da zaustavimo svaku vrstu narastajućih tenzija", napomenuo je premijer novinarima u Davosu.
Mir je najvažnije dostignuće, poručila je prethodno šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i apelovala na smirivanje situacije i tenzija između Beograda i Prištine i nastavak dijaloga.
Mogerinijeva je to rekla na sastanku sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem u Davosu, a on je novinarima, prenoseći njene poruke, rekao i da je sa šeficom evropske diplomatije razgovarao o situaciju u regionu, odnosima između Beograda i Prištine, ali i o drugim temama.
"Ne bi bilo fer da govorim o svemu što je Mogerinijeva govorila, ali mogu da kažem da je apelovala da se smire situacija i tenzije, rekla da je mir najvažnije dostignuće i apelovala da se nastavi dijalog", rekao je Vučić.
Kako kaže, on je njoj poručio da kao predsednik Vlade ne podnosi zamenu teza u kojoj "ceo svet priča o vozu, a voz niko od Albanaca nije ni video", ali su zato Srbi na severu videli 17 oklopnih vozila i duge cevi.
"Rekao sam da Srbija ima samo jedan uslov, a to je da niko više ne pokuša da dugim cevima i oklopnim vozilima rešava probleme i da smo uvek spremni za svaku vrstu razgovora, smirivanje tenzija. Nama ponajmanje odgovara bilo kakav problem, jer smo na dobrom ekonomskom putu", naveo je Vučić.
Dodao je da Srbija želi mir gotovo po svaku cenu, da nema problem da razgovara, ali da je lično izgubio poverenje u mnoge ljude jer, kako kaže, postoje stvari koje se ne rade.
Vučić je zahvalio šefici evropske diplomatije na angažmanu, navodeći da je siguran u njene najbolje namere, te da veruje da će se uz pomoć EU i drugih međunarodnih subjekata spustiti tenzije između Beograda i Prištine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.