Mladić pod nadzorom lekara

Izvor: RTS, 11.Okt.2011, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladić pod nadzorom lekara

Haški tribunal saopštio da optuženi Ratko Mladić prima terapiju, ali nije precizirano od čega se leči i da li je premešten u bolnicu. Portparloka Tribunala Nerma Jelačić negira tvrdnje da je Mladić prošle nedelje kolabirao.

Tribunal u Hagu potvrdio je da je optuženi Ratko Mladić "pod medicinskim tretmanom", ali nije precizirano da li je premešten u bolnicu i da li ima upalu pluća, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kao što tvrdi njegov advokat Miloš Šaljić.

"Neki mediji su preneli izveštaje da Mladić ima upalu pluća. Potvrđujem da je Mladić trenutno pod medicinskim tretmanom, ali nisam u mogućnosti da otkrijem prirodu tog tretmana", navodi se u pisanoj izjavi portparolke Tribunala Nerme Jelačić.

Mladićev advokat Miloš Šaljić rekao je jutros agenciji Beta da je Mladić iz zatvora u Sheveningenu premešten u bolnicu zbog upale pluća.

Istovremeno, Jelačićeva je negirala tvrdnje da je Mladić prošle nedelje, uoči dolaska u sud na statusnu konferenciju, kolabirao.

"U vezi s navodima pojedinih medija da je prošle sedmice Mladić kolabirao, želela bih da naglasim da su oni potpuno netačni", navela je Jelačićeva.

Kašnjenje početka statusne konferencije u četvrtak, 6. oktobra, kako je navela Jelačićeva, nije imalo nikakve veze sa zdravstvenim stanjem optuženog, već s kašnjenjem njegovog prevoza iz pritvorske jedinice na Međunarodni sud.

"Kao takve, ove neosnovane spekulacije ne mogu ni na koji način biti dovedene u vezu sa zdravstvenim stanjem zbog kojeg je danas Mladić pod medicinskim tretmanom", istakla je Jelačićeva.

Prošlonedeljna statusna konferencija počela je sa zakašnjenjem dužim od sat vremena, a sudija Alfons Ori rekao je da je uzrok bio problem sa prevozom optuženog koji obavlja holandska policija.

Mladić: Problemi sa kamenom u bubregu

Mladić je, međutim, tvrdio da je zakašnjenje bilo prouzrokovano njegovim zdravstvenim problemima izazvanim pokretanjem kamena u bubregu, dodavši da nije mogao da ustane iz kreveta i da su mu pripadnici obezbeđenja pomogli da se podigne i obuče.

Mladićev glavni pravni zastupnik Branko Lukić rekao je da je Mladić u pritvoru kolabirao pre statusne konferencije.

Tribunal podatke o zdravstenom stanju optuženih vodi kao poverljive i u pravilu ih ne objavljuje, osim uz dozvolu optuženog.

Mladić je na prošlonedeljnoj statusnoj konferenciji prvi put o zdravstvenom stanju govorio na otvorenoj sednici. Prema ranijim navodima suda, Mladić nije dozvolio da o njegovom zdravstvenom stanju budu obaveštene ni sudije.

Jelačićeva je ponovila i da Tribunal "nastavlja da Mladiću, kao i svakom drugom pritvoreniku, pruža najbolju zdravstvenu negu dostupnu u Holandiji".

Bivši komandant Vojske Republike Srpske optužen je za genocid u Srebrenici, progon nesrba širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperskom vatrom i uzimanje osoblja UN za taoce, tokom rata od 1992. do 1995. godine.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.