Merkelova o razgovoru s Trampom: Podržavamo sve što vodi ka rešenju pitanja Kosova

Izvor: RTS, 28.Avg.2018, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova o razgovoru s Trampom: Podržavamo sve što vodi ka rešenju pitanja Kosova

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u Berlinu da je sa američkim predsednikom Donaldom Trampom razgovarala o dijalogu Beograda i Prištine i rešenju pitanja Kosova, te da su tom prilikom konstatovali da podržavaju sve razgovore koji vode ka cilju – rešenju tog pitanja.
"Ali govorimo da je naravno teritorijalna celovitost kakva je sada stvorena jedna vrednost, i ja sam to isto rekla kada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su ovde bili predsednici Vlade BiH i Vlade Crne Gore, a to je da moramo biti oprezni da potezi na jednoj teritoriji ne dovedu do poteza na drugim teritorijama", rekla je Angela Merkel, prenela je regionalna N1 TV.

Kako je preneo hrvatski T portal, Merkelova je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem rekla da podržava sve dogovore Beograda i Prištine koji će dovesti do rešenja problema, ali da treba imati u vidu da se ne stvore novi problemi i da se poštuje teritorijalna celovitost.
Večernji list piše da je Merkelova komentarisala telefonski razgovor s Trampom, rekavši da podržavaju sve razgovore koji vode ka rešenju pitanja Kosova.
"Moramo biti oprezni da određene mere na jednoj teritoriji ne dovedu do mera na drugim teritorijima", rekla je Merkelova, preneo je Večernji.
Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Plenković je rekao da je Hrvatska izrazito oprezna i da neće stati u red da bi zagovarala promenu granica između Srbije i Kosova.
Hrvatska čvrsto stoji iza nalaza Badinterove komisije da su, kako je rekao, republičke granice postale državne i da se to mora poštovati kada se rešavaju problemi na Balkanu jer bi se u suprotnom mogla otvoriti Pandorina kutija.
Prema Badinterovoj komisiji, međutim, Kosovo je bilo u okviru granica Republike Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šta su Merkelova i Tramp (do) govorili o Kosovu i Metohiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Avg.2018

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Berlinu da je sa američkim predsednikom Donaldom Tampom razgovarala o dijalogu Beograda i Prištine i rešenju pitanja Kosova, te da su tom prilikom konstatovali da podržavaju sve razgovore koji vode ka cilju - rešenju tog pitanja..."Ali, govorimo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.