Merkel o stavu Nemačke povodom Huaveja

Izvor: Večernje novosti, 16.Maj.2019, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel o stavu Nemačke povodom Huaveja

Nemačka će se držati svog stava da kompanije kao što je Huavej, koje učestvuju na državnom 5G tenderu, moraju da ispune kriterijume koje je postavila vlada Nemačka će se držati svog stava da kompanije kao što je Huavej, koje učestvuju na državnom 5G tenderu, moraju da ispune kriterijume koje je postavila vlada, izjavila je danas kancelarka Angela Merkel na novinarsko pitanje o američkim sankcijama >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << kineskoj kompaniji, prenosi Rojters. "Nemačka je razvila veoma pouzdan sistem za učešće kompanija u izgradnji mobilne mreže 5G. Tako su formilisani bezbednosni kriterijumi koje važe za sve firme. Za nas su ti kriterijumi reper na osnovu kojeg odlučujemo ko gradi tu mrežu", rekla je Merkel na konferenciji za novinare sa holandskim premijerom Markom Ruteom u Berlinu.PROČITAJTE JOŠ - Merkel traži garancije da "Huavej" neće slati podatke Kini I holandski premijer je kazao da će njegova zemlja voditi računa o nacionalnim interesima i nacionalnoj bezbednosti prilikom izgradnje 5G mreže. "Nećemo unapred zemlje ili preduzeća isključivati" podvukao je Rute. Nemačka je u martu donela oštra pravila za dobavljače opreme za telekomunikacionu mrežu, ali je prestala sa izdvajanjem i specijalnim tretmanom kompanije Huavej Tehnolodžiz (Huawei Technologies)zbog zabrinutosti oko njenih veza sa kineskom vladom.PROČITAJTE JOŠ - Merkel: Nemačka da utvrditi bezbednosne standarde za 5G Merkelova je na pitanje da li je za spajanje Komercbanke sa holandskom ING bankom odgovorila da nemačka vlada nema stav o tome. "Što se tiče bankarskog miljea, to su odluke privatnog sektora. Nema zabrane međunarodne saradnje i neće biti presedana iz nemačke vlade za bilo šta što se događa u ovoj oblasti", rekla je kancelarka. Rojters podseća da je jedna organizacija koja štiti interese akcionara u Holandiji pozvala u sredu ING Grupu da razjasni da li je zainteresovana za kupovinu nemačkog rivala, Komercbanke.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Nemačka se distancira od odluke SAD o Huaveju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Maj.2019

Nemačka kancelarka Angela Merkel i uticajna industrijska asocijacija BDI distancirali su se od odluke američke administracije da stave kineski telekomunikacioni gigant Huavej na crnu listu. “Evropa treba da zadrži sopstveni kurs”, navodi se u saopštenju BDI, dodajući da je nužno da EU nezavisno...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.