Međunarodni zvaničnici pohvalili napredak Kipra na polju ponovnog ujedinjenja

Izvor: Southeast European Times, 03.Apr.2010, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni zvaničnici pohvalili napredak Kipra na polju ponovnog ujedinjenja

Lideri kiparskih Grka i kiparskih Turaka ukazali su na "važan napredak" i izrazili uverenje ove nedelje da je na dohvat ruke sporazum o ponovnom ujedinjenju tog dugo podeljenog ostrva.

02/04/2010

(Sajprus Mejl, Zaman - 02/04/10; CNA, Sajprus Mejl, Famagusta Gazete, Hurijet, Vorld Buletin - 01/04/10; AFP, VOA, kiparsko ministarstvo inostranih poslova, TheParliament.com, kabinet britanskog premijera, Zaman, Famagusta Gazete, CNA - 31/03/10; AP, DPA, CNA, UNFICIP, Informativni >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << centar UN - 30/03/10)

Niz visokih međunarodnih i nacionalnih zvaničnika pozdravio je saopštenje lidera etnički podeljenog Kipra od utorka (30. mart) da su postigli "važan napredak" u ponovnom ujedinjenju tog mediteranskog ostrva.

Pregovori u kojima posreduju UN, o sveobuhvatnom rešenju za okončanje podele Kipra, koja traje više od 35 godina, počeli su 2008. godine, manje od sedam meseci nakon što je Demetris Kristofijas pobedio na predsedničkim izborima na jugu Kipra, koji vode Grci. Kristofijas i lider kiparskih Turaka Mehmet Ali Talat od tada su se sastali preko 70 puta, u pokušaju da pronađu međusobno prihvatljivo rešenje.

"Posle mnogih sastanaka koji su se do danas održali… ohrabreni smo važnim napretkom koji smo postigli do sada", rekli su Kristofijas i Talat u zajedničkom saopštenju u utorak. "Ubeđeni smo da ćemo sa upornošću postići sveobuhvatno rešenje".

To je saopšteno posle njihovog poslednjeg sastanka pre predsedničkih izbora kiparskih Turaka raspisanih za 18. april. Turski ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu rekao je da razgovori treba da se nastave posle izbora.

Ako Talat izgubi od premijera kiparskih Turaka Derviša Eroglua, što mnogi očekuju da će se desiti, ponovno ujedinjenje bi bilo dovedeno u pitanje. Eroglu vodi tvrdokornu Stranku nacionalnog jedinstva. Posmatrači ukazuju da se on protivi rešenju kojim bi se ostrvo pretvorilo u federaciju dve zone i dve zajednice, što je osnov sadašnjih pregovora. Eroglu kaže da on podržava rešenje koje podrazumeva dve države.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-Mun pohvalio je Kristofijasa i Talata zbog njihove "posvećenosti rešenju koja je jača nego ikada". Ban je rekao da su dvojica lidera preuzeli "ogromne političke rizike da bi vodili proces napred" i podstakao ih je da nastave da se zalažu za dogovor.

Banova pohvala i podsticaj ponovljeni su u odvojenim saopštenjima visokih zvaničnika EU, uključujući predsednika Evropskog parlamenta Jeržija Buzeka i predsednika Evropske komisije Žose Manuel Baroza.

"Ti uspesi jasno pokazuju da je rešenje na dohvat ruke i da postoji šansa da se razgovori finalizuju u narednih nekoliko meseci", rekao je Barozo, ukazujući da je EK spremna da pruži bilo kakvu neophodnu pomoć.

Kipar je podeljen duž etničkih linija od 1974, kada su turske snage zauzele severni deo ostrva, posle puča koji je bio kratkog veka, a koji je podržala Atina radi ujedinjenja ostrva sa Grčkom. Preko 30.000 turskih trupa i dalje se nalazi u takozvanoj Turskoj Republici Severni Kipar, koju prizanje samo Ankara.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.